Nadgrobni spomenik Milanu Bandiću i dalje na čekanju

28.02.2023.

Zadnja izmjena 20:51

Autor: Ante Radić/Dnevnik/HRT/IMS

Na drugu godišnjicu smrti Milana Bandića na grob položeni vijenci i upaljene svijeće

Na drugu godišnjicu smrti Milana Bandića na grob položeni vijenci i upaljene svijeće

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Prošle su dvije godine od smrti Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika koji je najdulje obnašao tu dužnost. No još nije dobio nadgrobni spomenik jer situacija vezana za lokaciju grobnog mjesta, koje se nalazi uz same mirogojske arkade, i dalje nije raščišćena.


Tridesetak prijatelja, suradnika i članova stranke nazvane po njegovu prezimenu i imenu okupilo se u povodu druge obljetnice smrti Milana Bandića.

- Napravio je oko 130 velikih projekata za pamćenje. Ljude pamtimo po djelima. Tako ćemo i gradonačelnika Milana Bandića pratiti po djelima. Sve drugo će izbrisati vrijeme, rekao je Slavko Kojić, predsjednik Stranke rada i solidarnosti - Bandić Milan 365.

Iako je od Bandićeve smrti prošlo već dvije godine, na grobu i dalje stoji drveni križ. Atelier Hržić izradio je prijedlog nadgrobnog spomenika, no dok institucije ne odrade svoj posao - njegovo postavljanje čeka. A i dalje je sporna lokacija groba.

- O lokaciji groba, ne obazirući se na propise i spomenički značaj Mirogoja i arkada, odlučivali su njegovi najbliži suradnici. Odabrali su lokaciju na zaštićenoj zelenoj površini izvan grobnih polja, a u dokumente, koje su datirali na dan Bandićeve smrti, lažno su unijeli podatak da se grob nalazi unutar polja 112 A, iako navedeno polje završava više od 20 metara dalje, iz priopćenja inicijative SOS za Mirogoj.

Aktualni gradonačelnik ustvrdio je kako postoje državne institucije koje se bave kaznenim prijavama vezanima uz spomenuto grobno mjesto.

- Tako da dok to sve ne završi gradski Zavod za zaštitu spomenika neće se izdati suglasnost za nadgrobni spomenik. S time da bih podsjetio da godinu i pol dana nije došao ni zahtjev za postavljanje nadgrobnog spomenika, tj. isti je došao tek prije pola godine, kazao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Bandićeva udovica Vesna nije htjela pred kameru, ali je medijima putem odvjetnice poslala priopćenje. U njemu stoji da čeka nalaz inspekcijskog nadzora Ministarstva kulture i medija nad utvrđivanjem zakonitosti postupka proširenja grobnog polja 112 A i zasnivanja dvaju grobnih mjesta na njemu.

- Doista ne znam čemu sve ovo, zar bi netko 'izmještao' našega Milana i na čiju inicijativu se sve ovo događa? Svjesna sam da ga nisu svi voljeli, ni podržavali, ali zar se netko ima potrebu obračunavati s mrtvim čovjekom?, stoji u priopćenju Vesne Bandić.

A proširenje grobnog polja Vesna Bandić zatražila je kako bi joj, kada dođe vrijeme za to, omogućili da bude sahranjena pored supruga.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!