Zagrebačka policija: Lažne dojave o bombama na svih pet lokacija

20.10.2022.

Zadnja izmjena 19:51

Autor: P.F./HRT

Dojave o bombama u Zagrebu

Dojave o bombama u Zagrebu

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Zagrebačka policija u poslijepodnevnim satima zaprimila je dojavu o mogućim postavljenim eksplozivnim napravama na čak pet mjesta na području metropole. Policijski službenici obavili su pregled i na posljednoj, petoj lokaciji, a gdje se nalazi objekt koji koristi policija te je utvrđeno kako dojava nije istinita, odnosno radi se o lažnoj dojavi. 

Jedna od lokacija gdje je prijavljena moguća bomba je Zračna luka Dr. Franjo Tuđman odakle se u središnji Dnevnik HTV-a uživo javio novinar Andrej Rašljanin.

- Nije bilo i nema mjesta panici. Nije bilo nikakvih problema u zračnom prometu. Policija je, neslužbeno doznajem, dojavu dobila nešto iza 16 sati. Ekipa HRT-a stigla je u zračnu luku malo iza 17 sati i nakon tih sat vremena ovdje više nismo vidjeli policijske službenike, a red letenja se odvijao prema redovitom rasporedu, zrakoplovi su normalno slijetali i polijetali i putnici su ovdje sigurni, izvijestio je Rašljanin.

- Policija je maloprije dopunila svoje priopćenje i objavila da je završne pretraga na četiri od pet objekata, Na dvije lokacije radi o restoranima, na dvije lokacije radi se o policijskim postajama i peta je ovdje Zračna luka. Još je ostao pregled samo jedne policijske postaje. Ispostavilo se da je na ove četiri pregledane lokacije da je bila, nasreću, riječ o lažnim dojavama, dodao je.

Na kraju je podsjetio na lažne dojave o postavljenim bombama u trgovačkim centrima u Zagrebu ovog ljeta.

- Dana 5. srpnja ove godine unutar 2 sata od jedne takve lažne dojave u trgovačkom centru policija privela jednog muškarca, rekao je završno Rašljanin.

Nedugo nakon javljanja novinara uživo iz zračne luke stiglo je priopćenje policije kako je i na petoj lokaciji utvrđeno da nema bombe i da je dojava bila lažna.

Nepoznati počinitelj pod imenom "Vojska Strelkova i Limonova" popodne je tvrdio da su postavili 22 bombi na pet lokacija. Naveli su da je čak 12 u Zračnoj luci, dvije u policijskoj postaji u Bauerovoj ulici i jedna u postaji u Grgura Ninskog. Tvrdili su da ih je nekoliko i u McDonaldsima na Ljubljanskoj aveniji i Rudeškoj cesti.

Na navedene lokacije odmah je stigla policija i uz pomoć pasa detaljno počela pretraživanje- iz policije su istaknuli da nema potrebe za dizanjem panike.

Video: Davor Puklavec / PIXSELL, policija pretražuje ugostiteljski objekt

Priopćenje zagrebačke policije prenosimo u cijelosti:

U poslijepodnevnim satima policija je zaprimila e-mail poruku o mogućoj postavljenoj eksplozivnoj napravi na pet lokacija na području Grada Zagreba od kojih su dvije lokacije ugostiteljskog karaktera, dva objekta koje koristi policija te jedna lokacija na kojoj se pružaju usluge zračnog prijevoza.

Na mjesto događaja odmah su upućeni policijski službenici kako bi poduzeli mjere i radnje s ciljem zaštite sigurnosti građana.

Ovim putem podsjećamo na društvenu odgovornost i samozaštitno ponašanje te pozivamo građane da se, u slučaju uočavanja bilo čega sumnjivog što se može dovesti u kontekst navedenog, s punim povjerenjem obrate policiji te postupe u skladu s uputama policijskih službenika na mjestu događaja.

Dosadašnjim postupanjem policijski službenici pregledali su tri lokacije; jednu lokaciju na kojoj se nalazi objekt ugostiteljskog karaktera, jedan objekt koji koristi policija i lokacija na kojoj se pružaju usluge zračnog prijevoza te je potvrđeno da zaprimljena dojava nije istinita dok su u tijeku pregledi na još dvije lokacije.

Galerija
Policija pretražuje ugostiteljski objekt nakon dojave o bombi, Foto: Davor Puklavec /PIXSELL
Policija pretražuje ugostiteljski objekt nakon dojave o bombi, Foto: Davor Puklavec /PIXSELLPolicija pretražuje ugostiteljski objekt nakon dojave o bombi, Foto: Davor Puklavec /PIXSELLPolicija pretražuje ugostiteljski objekt nakon dojave o bombi, Foto: Davor Puklavec /PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!