Vrhovni sud nije dao mišljenje o Zlati Đurđević

24.03.2021.

15:00

Autor: P.F./HRT

Vrhovni sud RH

Vrhovni sud RH

Foto: HTV / HRT

Na Općoj sjednici Vrhovnog suda zaključeno je da nema zakonskih uvjeta da daje mišljenje o Zlati Đurđević koju je predsjednik Zoran Milanović predložio za predsjednicu Vrhovnog suda, jer se nije javila na javni poziv Državnog sudbenog vijeća pa po zakonu nije ni kandidatkinja za tu dužnost.

Predsjednik Republike Hrvatske obavijestio je 9. ožujka 2021. Vrhovni sud Republike Hrvatske da je Hrvatskom saboru predložio da prof. dr. sc. Zlatu Đurđević izabere za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske. U povodu te obavijesti je 24. ožujka 2021. održana Opća sjednica Vrhovnoga suda Republike Hrvatske, priopćeno je s tog suda.

Državno sudbeno vijeće obavijestilo je Vrhovni sud Republike Hrvatske da se prof. dr. sc. Zlata Đurđević nije javila na javni poziv kojim je Državno sudbeno vijeće pokrenulo postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, navode s Vrhovnog suda.

Ured predsjednika Republike Hrvatske nije o kandidatima koji su se javili na javni poziv, a niti o osobi koju je predsjednik Republike Hrvatske predložio za izbor za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske zatražio mišljenje Opće sjednice Vrhovnog suda Republike Hrvatske, dodaju.

Ustavni sud Republike Hrvatske nije prihvatio prijedloge za ocjenu suglasnosti s Ustavom članka 44.a Zakona o sudovima. Prema priopćenju Ustavnog suda, predsjednik Republike Hrvatske ovlašten je predložiti samo onog kandidata koji se javio na javni poziv Državnog sudbenog vijeća, izvijestio je Vrhovni sud nakon opće sjednice koju čine predsjednik i svi suci Vrhovnog suda.

Iz navedenog slijedi da do sada nije poštivan postupak predviđen u članku 44.a Zakona o sudovima. Stoga osoba koju je predsjednik Republike Hrvatske predložio za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske po zakonu nije kandidat za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, priopćeno je.

S obzirom na navedeno, Opća sjednica Vrhovnog suda Republike Hrvatske zaključuje:

1. Opća sjednica Vrhovnog suda Republike Hrvatske smatra da nema zakonskih uvjeta da daje mišljenje o osobi koju je predsjednik Republike Hrvatske predložio za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske jer osoba koja je predložena po Zakonu o sudovima nije kandidat za mjesto predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

2. Opća sjednica Vrhovnog suda Republike može dati mišljenje samo o osobi koja je prema zakonu kandidat za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Svako drukčije postupanja predstavljalo bi povredu zakona, izvijestio je najviši sud nakon opće sjednice.

Predsjednik Milanović, koji ustraje da je predlaganje kandidata za predsjednika Vrhovnog suda Saboru njegova ustavna ovlast, danas se pismom obratio saborskim zastupnicama i zastupnicima te pozvao Sabor da ispuni svoju ustavnu obvezu i očituje se o njegovu prijedlogu da se za predsjednicu Vrhovnog suda izabere Zlata Đurđević. Milanović u pismu proziva predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića da nema pravo sprečavati raspravu i glasanje o njegovu prijedlogu jer u protivnom, ističe, o prijedlogu ne odlučuje Sabor, kako je to propisano Ustavom i Zakonom o sudovima, nego njegov predsjednik.

- Stoga ostajem kod svog prijedloga za izborom Zlate Đurđević za predsjednicu Vrhovnog suda Republike Hrvatske koji je podnesen sukladno Ustavu i Zakonu o sudovima, naglasio je.

U srijedu je izjavio da će se Hrvatski sabor morati očitovati o njegovoj kandidatkinji jer je to ustavni propis i obveza, kako je rekao "što god odlučili Šeksovi kumovi"  (tako predsjednik Milanović zove predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, op.a.).

Ustavni sud, kojega je Milanović nazvao političkim tijelom, u utorak je ustvrdio da predsjednik u ovom slučaju mora poštivati zakonom propisanu proceduru, što ne ograničava njegove ustavne ovlasti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!