Vučemilović inzistira na reviziji posvojenja iz DR Konga

16.02.2023.

12:50

Autor: HRT

Vesna Vučemilović o posvajanju djece iz DR Konga

Vesna Vučemilović o posvajanju djece iz DR Konga

Foto: HTV / HRT

Zastupnica Vesna Vučemilović iz Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista i dalje inzistira na reviziji svih dosadašnjih posvojenja djece iz DR Konga, prema zaključku saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, na čijem je čelu. Upozorava i da se brojevi o posvojenoj djeci u proteklih 10 godina ne podudaraju s podacima različitih institucija. Vučemilović je reagirala na jutrošnju premijerovu izjavu u uvodnom dijelu sjednice Vlade.

- Ja sam stekla dojam da je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković glasnogovornik saborske zastupnice Sandre Benčić i platforme Možemo jer uporno ponavlja teze ove platforme o maltretiranju i stigmatiziranju posvojene djece iz Konga, rekla je Vesna Vučemilović na konferenciji za novinare u Saboru .


Dodala je kako u ovom trenutku nema nijednog dokaza ili prijave nadležnim institucijama koje bi potvrđivale tezu o maltretiranju i stigmatiziranju posvojene djece. 


- Ono što jasno vidimo, a o čemu imamo dokaze su činjenice da su država i državne institucije zakazale, a to Andreju Plenkoviću ne odgovara, upozorila je. 


Napomenula je kako nitko ne osporava da našim državljanima pritvorenima u Zambiji treba pomoći i nitko od relevantnih čimbenika na političkoj sceni ništa slično nije ni izjavio, ali smatra da ministri Grlić Radman i Ivan Malenica svojim postupanjima rade više štete nego koristi.


- Nakon što je zaprijetio novinarima da će ih kazneno goniti zbog toga što rade svoj posao i razotkrivaju korupciju i afere, Plenković sada tumači kontekst i postavlja se kao zaštitnik slabih i marginaliziranih i očajnički se želi umiliti medijima kao veliki umjerenjak nakon što je pokazao svoj autokratsko lice. Ne daj Bože da kao hrvatski državljanin negdje zaglavim u inozemstvu pa da me spašavaju Grlić Radman, Malenica i Plenković, poručila je Vesna Vučemilović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!