Vučković: Neće doći do nestašice hrane ni u jednom dijelu Hrvatske

11.09.2022.

20:28

Autor: V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Marija Vučković

Marija Vučković

Foto: HTV / HRT

Što se tiče sektora mliječnog govedarstva, najteže je odgovoriti na pitanje mogu li pokriti proizvodnju s prodajnom cijenom. Posljednje kalkulacije govore da je to teško pokriti i u nekim drugim sektorima stočarstva bez odgovarajućih potpora, rekla je u Dnevniku HTV-a, ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

- Zajednička poljoprivredna politika postoji da bi dodatno osigurala dohodak poljoprivredniku, naglasila je te dodala kako je Vlada posljednjih godina povećavala potpore.

Vučković naglašava kako smo ove godine naučili da je teško predviđati cijene određenih sirovina. 

- Svaka suša znači smanjivanje prinosa i zato očekujemo negativne utjecaje na cijene, istaknula je i dodala kako se na našem tržištu ne očekuju nestašice.

Govori kako se treba pratiti situacija s kukuruzom, s obzirom na to da je pad prinosa, kako neki kažu, i do 50 posto.

- Umjesto očekivanih dva milijuna i tristo, možemo očekivati milijun i petsto, no mi smo donijeli odluku o interventnoj nabavci kukuruza od strane robnih rezervi RH, ali notificirali smo i potporu za sjemenski kukuruz kako bismo na pravi način provodili strategiju „Od polja do stola”, istaknula je ministrica.

Što se tiče mliječnog stočarstva, mijenjamo strukturu potpora, rekla je.

Vlada je donijela paket mjera vrijedan dvadeset jednu milijardu kuna, što Hrvatsku vodi u sam vrh EU-a po snazi reakcije.

- Smatramo da neće doći do nestašica hrane ni u jednom dijelu Hrvatske, zaključila je ministrica Vučković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!