Vugrek: Mutacije virusa povezane s novim infekcijama

18.02.2021.

19:25

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Ne zna se porijeklo novog soja u Hrvatskoj

Ne zna se porijeklo novog soja u Hrvatskoj

Foto: Dnevnik / HRT

"Za sada nema nekakvih dokaza da je ovaj soj nešto zarazniji ili da uzrokuje teži oblik bolesti", rekao je dr. sc. Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za naprednu genomiku za HTV-ov Dnevnik te govorio je o širenju soja i djelotvornosti antitijela preboljelih.


Još jedna potvrda da Hrvatskom kruže i mutirani sojevi koronavirusa stigla je s Instituta Ruđer Bošković. Mutaciju koja nalikuje brazilskom soju otkrio je tim Laboratorija za naprednu genomiku pod vodstvom dr. sc. Olivera Vugreka.

Za sada se ne može znati kruži li Hrvatskom i zaraznija inačica koronavirusa.

- Imat ćemo konkretne podatke kad sekvenciramo cijeli genom tog uzorka, što će biti za otprilike tjedan dana. Tada ćemo moći zaključiti je li uvezen ili je možda nastao u Hrvatskoj. Za sada nema nekakvih dokaza da je nešto zarazniji ili da uzrokuje teži oblik bolesti, kaže dr. sc. Oliver Vugrek.

Iz znanstvene literature je poznato da je mutacija povezana s reinfekcijom, kaže Vugrek.

- Jedna osoba, na koju se referira taj brazilski znanstveni članak, je u roku od manje od 3 mjeseca ponovno zaražena sa SARS-CoV-2, u toj osobi je nađena ta nova varijanta koja je sad prisutna i u Velikoj Britaniji, a ta varijanta je naravno otkrivena i već prije, objašnjava dr. sc. Vugrek.

Simptomi bolesti su vrlo slični, ali zabrinjavajuće je da se ta osoba zarazila dva puta u manje od 3 mjeseca jer bi trebala imati antitijela stečena tijekom prve zaraze, koja očito nisu bila dovoljna da spriječe drugu zarazu, dodaje.

Mutacija je pod povećalom jer se nalazi na različitim kontinentima, a ušla je i u brzošireću varijantu iz Velike Britanije.

- Po meni ta varijanta omogućuje virusu možda neku prednost, nije slučajno da se nalazi na više kontinenata manje-više neovisno, kaže Vugrek.

Budući da se radi o uzorku iz siječnja, sve zanima je li moguće da se novi soj već proširio po Hrvatskoj.

- Kako se ne radi o brzoširećoj varijanti, sve ovisi o tome kakve su bile epidemiološke mjere. Je li se osoba koja je bila zaražena i njen bliži krug pridržavao samoizolacije. To je pitanje za epidemiologe koji će dalje pratiti slučaj i vidjeti kakva je situacija s kontaktima. Nadam se da neće doći do nekog skoka zaraženih, kaže dr. sc. Oliver Vugrek.

Dodao je kako ne misli da ima razloga za veliku brigu jer je i brzošireća varijanta detektirana u Hrvatskoj prošli tjedan i nije izazvala žarišta zaraze.

- Cjepiva će biti i dalje učinkovita. Tijelo generira mnogo antitijela koja će na jedan ili drugi način neutralizirati virus, zaključio je dr. sc. Vugrek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!