Napadi vukova u zaleđu Šibenika sve češći, čak i po danu - uz same kuće

13.03.2022.

07:00

Autor: Borka Juras Slamić/Dnevnik/HRT

Vukovi napadaju

Vukovi napadaju

Foto: HRT / HRT

Stočari u zaleđu Šibenika posljednjih mjeseci svjedoče učestalim napadima vukova. Kažu da pravila nema, da vukovi više ne napadaju samo noću, nego stoku vrebaju i po danu, nerijetko i uz same kuće.

Svakodnevni odlazak na ispašu. Mnoge nose tragove napada. Jer istim putem kojim one prolaze - prolazi i vuk! Napada kad i gdje stigne. I usred bijela dana:

- Bile su mi tik uz kuću, samo je zid dijelio mene od njih, ja sam tu ispod bio, sa suprugom sam nešto radio i čuli smo nemir ovaca, trčanje, vidi se alarm. Dok sam tamo dotrčao da vidim šta se dešava, tog momenta već su dvije bile dolje, već su bile zaklane - govori Dušan Stupar.

Stada su svakim danom sve manja:

- Strah me je svaki dan, svaki dan se mislim jesu li sve došle kući – kaže Dušanka Stupar.

Posljednjih mjeseci napadi sve češći. Koliko je vukova? Ovisi o tome koga pitate. Službeni brojevi resornog Ministarstva kažu 81. Lovci pak tvrde, mnogo ih je više:

- Neka je pretpostavka da na području Hrvatske u ovom trenutku imamo preko 500 jedinki vuka – kaže Nediljko Dujić, predsjednik Lovačkog savjeta ŠBK županije.

Strogo je zaštićen pa država daje odštetu stočarima.

- Istina, obešteti, dobije se 600 kuna, e ali, uvijek ima ali. Vi morate naći da je zaklana, a po pravilu nećete naći, nego svaku treću da je zaklana ili svaku drugu u najboljem slučaju – ističe Goran Šorgić.

- U jednom danu odvojio mi je 15, samo se jedna vratila ranjena, a 14 nikad nismo našli, nitko nam nije to priznao – dodaje Marko Šorgić.

Samo u siječnju na području Šibensko-kninske županije prijavljene su 163 štete od vuka. U prošloj godini u Hrvatskoj više od 2 tisuće prijava.

- Koliko se to isplati sad svima nama davati to obeštećenje da bi se zaštitila jedna životinja, neka nje ima, ali neka je tamo u šumi, neka je tamo gdje pripada, a ne da mi dođe ispred kuće – govori Dušan Stupar.

Ministarstvo radi na razvoju nacionalnog programa praćenja.

- Prema tome za dobro vuka, prije svega za dobro vuka treba ga držati u nekim optimalnim granicama biološkog opstanka vrste na ovom prostoru – smatra Nediljko Dujić, predsjednik Lovačkog saveza ŠKŽ-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!