Za promjenu Ustava o referendumu desnica ne želi ni čuti, ljevica ide na sastanak

20:23 / 08.06.2022.

Autor: Tatjana Munižaba/Dnevnik/P.F./HRT

-

-

Foto: - / -

Nakon samo 24 sata otkako je predsjednik HDZ-ova kluba zastupnika Branko Bačić najavio promjene Ustava u dijelu koji se odnosi na referendum, bura reakcija saborske oporbe. Dok njezin desni dio ne želi ni čuti HDZ-ove ideje, lijevi barem pristaje na preliminarni sastanak koji je, neslužbeno doznajemo, dogovoren za sutra ujutro.


Jučer je HDZ odlučio da ide u ustavne promjene vezano uz referendum, a danas otkriva i u kojem smjeru.

- Kvorum odlučivanja jedna od najvažnijih stavaka ove izmjene referenduma i predreferendumska ocjena ustavnosti. To bih rekao da su dva kritetija uz jasno, niži broj potrebnih potpisa kako bi se referendumu pristupilo, rekao je predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić.

Detalje će Branko Bačić sutra u 10 iznijeti prvo lijevom, a nakon njih i desnom dijelu oporbe. Mostovci mu unaprijed poručuju da ih ne treba čekati.

- Ne postoji mogućnost da lopovima koji su dva puta ukrali referendum na bilo kakav način asistiramo. Mene zanima koji će se to dio oporbe sutra pojaviti na sastanku. A neka ne misle da će proći neprozvano,  istaknuo je predsjednik Mosta Božo Petrov.

Može odmah početi prozivati kolege iz lijevog dijela oporbe. Oni će se na sastanak u Klub HDZ-a odazvati.

- Naravno, uvijek smo za razgovor, uvijek smo za dijalog i uvijek smo za bolja rješenja za naše građane. Ovdje je riječ o njihovoj neposrednoj mogućnosti za odlučivanje, rekla je predsjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrati Ivana Posavec Krivec.

- Da, promjene Ustava RH u pogledu referendumskih inicijativa, ne da su potrebne one su nužne, smatra predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

- Svakako da treba ići u izmjenu referendumskog okvira, istaknula je Ivana Kekin, Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka.

- Nije prirodno i nije normalno da na lokalnoj razini referendum, da bi bio valjan, mora izaći 50% građana, a na državnoj razini 20%, mišljenja je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

I tako HDZ-u saborska desnica ni ne treba. S IDS-om, Zeleno-lijevim blokom, SDP-om i Socijaldemokratima ima više nego onaj nužan 101 glas da već sutra pristupi promjeni Ustava. Ali sad obično dolazi ali...

- Ali mi ovdje imamo dvije stvari koje u SDP-u smatramo jednako važnim. To je urediti pitanje referendumskog odlučivanja i osigurati pravo žene na izbor, rekao je Grbin.

- Na izbor o tome hoće li rađati ili neće da to treba biti u Ustavu, dodala je Kekin.

I da je to samo njihov uvjet, HDZ bi se nakon raspada donedavno najjačeg oporbenog kluba možda mogao drugdje snaći. Ali isto što i SDP traže i Socijaldemokrati.

- Ukoliko bi bio jedan takav preduvjet pojedinih stranaka ili dijela stranaka, a koje bi izmjene išle od svjetonazorskih, ideoloških, onda na kraju će se teško moći pristupiti izmjeni ustava, istaknuo je Bačić.

I tako je od prvih višestranačkih izbora 1990. koji su ujedno bili i zadnji na kojima je jedna stranka u Saboru imala dvotrećinsku većinu i mogla mijenjati ustav kako je i kad je htjela.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!