Za sedam podravskih općina proglašena prirodna nepogoda od tuče

13:43 / 03.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Tuča uništila usjeve i vinograde

Tuča uništila usjeve i vinograde

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Zbog nastalih šteta koprivničko-križevački župan Darko Koren donio je Odluku o proglašenju prirodne nepogode od tuče, za područje sedam podravskih općina, izvijestili su u petak iz Županije.

Olujna nevremena praćena jakom tučom zahvatila su područje Podravine u razdoblju od 25. do 28. svibnja ove godine, a elementarna nepogoda proglašena je za općine Drnje, Đelekovec, Gola, Koprivnički Ivanec, Legrad, Peteranec i Rasinja.

"Prema procjenama općinskih povjerenstava štete su nastale na kukuruzu, suncokretu, soji, repici, pšenici, ječmu, šećernoj repi, grahu, krumpiru, paprici, zobi, cikli i sjemenskoj blitvi, u intenzitetu od 40 do 100 posto, ovisno o lokalitetu kao i na pojedinim obiteljskim kućama i gospodarskim objektima", ističu iz koprivničko-križevačke Županijske uprave.

U skladu sa Zakonom oštećeni pojedinci moraju prijaviti štetu općinskim povjerenstvima u roku osam dana od proglašenja prirodne nepogode, a povjerenstva u roku od 15 dana izraditi prva izvješća.

Visina ukupne štete trebala bi biti poznata najkasnije za 50 dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!