Golema šteta nakon sinoćnje oluje u Hrvatskom zagorju

07:37 / 03.06.2022.

Autor: HRT

Posljedice nevremena u Zagorju

Posljedice nevremena u Zagorju

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL / Fotomontaža HRT

Nakon što je prošloga tjedna olujno nevrijeme poharalo varaždinsko područje, nezapamćena tuča sinoć je opustošila dijelove Hrvatskog zagorja. Oluja, koja je stigla iz Slovenije, pogodila je područje od Kumrovca do Velikog Trgovišća. Tuča veličine oraha padala je na području Zagorskih Sela, Jezera Klanječkog i Zaboka. Oštećeni su brojni objekti, a najviše su stradali poljoprivrednici. Procjenjuje se da njih dvjestotinjak ima stopostotnu štetu. Tuča je napadala i do visine od 70 centimetara, a led se nije otopio do poslijepodneva. Na sanaciji je bilo angažirano gotovo 300 vatrogasaca. Poljoprivrednici kažu - usjevi su uništeni, stanje je katastrofa. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković stigla je u Krapinsko–zagorsku županiju. Sa županom Željkom Kolarom obišla je najteže pogođena područja.

- Dolazeći u Krapinsko-zagorsku županiju svjedočili smo prizorima koji slikovito govore o razmjerima štete. Na ulazu u Klanjec, vatrogasci pokušavaju sanirati štetu, ispumpavaju vodu. Mještani pokušavaju sanirati krovove, osim usjeva i vinograda, stradali su i pojedini stambeni objekti, izvijestila je u javljanju u središnjem Dnevniku naša reporterka Matea Dominković

Ivica Broz, vinogradar iz Kumrovca, ostao je bez svega. 

- Šteta je nemjerljiva. Berbe neće biti, a onda će se još dvije godine obnavljati, ako će se moći obnoviti. Stradalo je sve. Ne samo vinogradi, već usjevi, kuće i krovovi, istaknuo je.

Dodaje da stariji ne pamte da se ovakvo nešto dogodilo.

- Plodove možemo očekivati za dvije do tri godine. Rodit će i iduće godine, ali neće to biti to. 

O učinkovitosti mreža za zaštitu od tuče, Broz kaže.

- Jesu učinkovite, ali isto jedan kolega kaže da mu je zdrobilo i mrežu. 

Osigurao je svoje vinograde, ali ističe da je to malo, da niti jedno osiguranje to ne može vratiti. 

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar razgovarao je s drugim poljoprivrednicima o šteti koja je nastala. Osiguranje će djelomično kod nekih pokriti veliku štetu.

- Ima jedan broj poljoprivrednika koji su se osigurali. No to je, mislim na razini 20-ak posto. Osiguranje ne može to pokriti, ovo je višegodišnja šteta. 

Dodaje da će u ponedjeljak proglasiti elementarnu nepogodu za sva mjesta gdje je tuča uništila vinograde, usjeve i objekte. 

Što se tiče protugradne obrane, kaže da je teško sada govoriti je li to nekome pomoglo.

- U klimatskim smo promjenama, nevremena su sve jača, pojavljuju se pijavice i tornada. Činjenica jest da kada su se pucale rakete, da je šteta bila manja. Očito je RH donijela odluku da više neće braniti usjeve s raketama, ali onda treba napraviti kampanju i osigurati sredstva koja su išla u zaštitu s raketama, da se to pretoči u poticaje za zaštitne mreže i da se ljudima pomogne oko osiguranja, zaključuje. 

Cijeloga dana borba s posljedicama nevremena

- Otprilike 150 do 200 poljoprivrednika koji su na pogođenom području imaju 100 postotnu štetu. Kažu da nešto ovakvo nisu nikada vidjeli. Nekima su nasadi u potpunosti uništeni i mogu ih jedino iščupati, rekla je Sara Badžek javljajući se u HTV-ov Dnevnik u podne.

Led se na nekim mjestima, dodala je, još nije otopio. Osim poljoprivrednika, štetu su pretrpjeli mnogi gospodarstvenici, a u bujicama su uništene i mnoge ceste.

Vinogradar Zvonko Sever: Pristalica sam svih mogućih vrsta obrana od tuče 

- Sada slijede radovi u vinogradu u kojem neće biti roda. Odmah treba te vinograde zatvoriti, treba ih pošpricati, pripremiti da te rane koje su nanesene ovom tučom i nevremenom, da zacijele. Nestala su vinogradima pluća, treba se pobrinuti da iz toga izraste nešto novo i da trs preživi, rekao je vinogradar Zvonko Sever.

Objasnio je kako je jučerašnje nevrijeme došlo iznenada. U 32 godine nikada nije bilo ovakve tuče, zadnje dvije godine imali smo mrazove koji su uzimali do 30 posto, a ovo je kataklizmično, trajalo 15, 20 minuta.

Što se tiče brane od tuče, Sever je rekao da je on pristalica sam svih mogućih vrsta obrana.

- Nekad smo ovdje imali dvije lansirne rampe i nikad nismo doživjeli ovakvu tuču. Pobornik sam da se uvede protugradna obrana, nije to tako skupo. Osiguranja sigurno pomažu, ali oni ne mogu ni približno nadoknaditi ovu štetu.  

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je o šteti nakon olujnog nevremena u dijelovima Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije te Grada Zagreba.

Jastrebarsko najviše stradalo u Zagrebačkoj županiji 

Nevrijeme s tučom poharalo je i dio Zagrebačke županije, a najviše područje Jastrebarskog. U nekoliko nizinskih naselja stradali su krovovi, automobili, plastenici, vinogradi. Na brojnim poljoprivrednim površinama, prema prvim procjenama, šteta je stopostotna.

- Padalo je veličine malih mandarina, šaka. To je bilo baš jako gadno, rekao je Nedeljko Bujan, Guci Draganićki.

- Sve apsolutno sve je stradalo. Sve je uništeno, usjevi tako da ništa ostalo nije, rekao je Tomislav Holeti, Gornja Kupčina.

- Velike štete na objektima na usjevima, na poljoprivrednim kulturama na vozilima zaista ovaj jedan dio naselja naših zapadnog dijela nizinskog je tuča razorila, rekao je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog.

Tuča je padala gotovo 45 minuta. O razmjerima najbolje govori podatak da su nanosi leda bili visoki čak 70 centimetara. Prizori su podsjećali na zimsku mećavu. Ralice su morale izaći na teren. Oštećena je škola, poplavljeni su podrumi, polomljena stabla, poljoprivredni usjevi - uništeni. Šteta je golema.

Gradonačelnik Klanjca, Zlatko Brlek, izjavio je da je padala tuča veličine oraha do lješnjaka.

- Šteta na usjevima i vinogradima je sigurno 100-postotna, a prave razmjere štete vidjet ćemo sutra ujutro, rekao je Brlek. Ima dojava i da je poplavljen određeni broj podruma na području Klanjca.

Prema informacijama iz Županijskog centra 112, na području općine Zagorska Sela također je padala tuča veličine lješnjaka do oraha, ali zasada nema dojava o šteti na objektima. Nevrijeme je zahvatilo i Veliko Trgovišće, Stubičke Toplice te grad Oroslavje.

Gradonačelnik toga grada, Viktor Šimunić, potvrdio je za Hinu da je tuča padala oko 10 minuta i da je cijeli grad bijel. Slično je i na području Kumrovca. Načelnik Robert Šplajt nazvao je situaciju pravom katastrofom.

Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je više dojava građana vezanih za grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i tučom, koje je zahvatilo zapadni dio Zagrebačke županije.

Najviše je bilo pogođeno područje Jastrebarskog, naselja Čeglje, Gudci Draganički, Izimje i Pribić, gdje je tuča oštetila više krovova obiteljskih kuća, izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Uništena prva zamjenska obiteljska kuća 

Gradilište prve zamjenske obiteljske kuće koju radi država na području SMZ-a potpuno je uništeno u sinoćnjem nevremenu. Nadzorni inženjer rekao je da će se sve morati popravljati i skidati, a pitanje je u kakvom je stanju drvena konstrukcija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!