Za ukrajinske izbjeglice u Osijeku otvoren Dnevni centar

11.06.2022.

07:01

Autor: Katarina Barač-Perošević/Regionalni dnevnik/HRT

Dnevni centar

Dnevni centar

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Od samog početka rata u Ukrajini, izbjeglicama i raseljenim osobama iz Ukrajine kontinuirano pomažu i Osječko-baranjska županija i Grad Osijek. U sklopu županijskog akcijskog plana "Slavonsko srce za obitelji Ukrajine", nakon Info centra za ukrajinske izbjeglice, u Osijeku je za njih otvoren i Dnevni centar. 

Dnevni centar zamišljen je kao mjesto okupljanja i druženja svih raseljenih osoba iz Ukrajine, i djece i odraslih.


- Gdje će se raditi s osnovnoškolskom djecom, gdje postoje prostori za individualni i terapijski rad, gdje ćemo raditi učenje hrvatskog jezika, kulinarske radionice, i napravili smo jedno mjesto koje će biti ugodno kao neki dnevni boravak, rekao je Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Osijek.


- U ovom trenutku na području Županije je negdje oko 600 raseljenih osoba, oko 30 osoba radi na području Osječko-baranjske županije, većina na području grada Osijeka, kaže zamjenik osječko-baranjskog župana Mato Lukić.


Među njima je i Ukrajinka Ljilja Sinja iz Hersona. Suprug i ona rade kao prevoditelji.


- Mi još ne možemo ništa planirati, ali za sada nam se Hrvatska jako svidjela, pogotovo Osijek. Ja sam se zaljubila u Osijek, u Dravu, volim šetati uz Dravu, kaže.


Nakon Dječjeg kutka, Info Centra za informiranje izbjeglica, Dnevni centar za raseljene osobe iz Ukrajine prvi je takav u Hrvatskoj. Otvoren je u sklopu akcijskog plana "Slavonsko srce za obitelji Ukrajine" koji je pokrenula Osječko-baranjska županija u suradnji s gradom i institucijama.


- Dajemo potrebnu logističku pomoć od onih besplatnih prijevoznih karata našeg GPP-a do određenih prostora. Radimo na tome da svakako i djecu integriramo u škole, rekao je Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.


U opremanje Dnevnog centra za raseljene osobe iz Ukrajine uloženo je 40 tisuća kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!