10:56 / 23.09.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Reakcije na zabranu tekstova o Buljan Flander, oglasili se iz Poliklinike

Gordana Buljan Flander

Gordana Buljan Flander

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Sudac Andrija Krivak sa zagrebačkog Općinskog građanskog suda portalu H-alter zabranio je objavljivanje tekstova novinarke Jelene Jindre o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordani Buljan Flander.

Reagirala je i Poliklinika. "Smatramo da je nedopustivo da se javna riječ i javni prostor koriste za iskrivljeno i neistinito informiranje javnosti. Pritisci i prijetnje koje nam upućuju pojedini roditelji nezadovoljni nalazima koji nisu pisani po njihovim željama otežavaju redovni rad naše ustanove te s obzirom da se ne možemo javno braniti i komentirati niti jedan slučaj konkretno, jedino što je klinika mogla poduzeti za zaštitu naše usta nove i naših djelatnika jesu pravne radnje", kažu.

S obzirom na to da je Poliklinika pod ingerencijom Grada Zagreba, reagirao je i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Ravnateljica Poliklinike Gordana Buljan Flander dala je izjavu za Hrvatski radio i kazala da neće komentirati odluku gradonačelnika Tomislava Tomaševića koji je najavio smjenu upravnog vijeća Poliklinike.

- Ne komentiram to ni na kakav način. To je njegova odluka. Odluka je u njegovoj ingerenciji i ne bih u to ulazila. Da sam znala da će to izazvati ovakve reakcije i smatrat se udarom na slobodu medija, pokušala bih naći neki drugi način, mada ne znam koji, ili bih trpjela, kao što smo trpjeli mjesec i pol prije nego je zatražena neka sudska intervencija, kazala je Buljan Flander. 

Gabrić i Alaburić o zabrani

Urednik H-altera Toni Gabrić upozorio je u četvrtak da je u slučaju zabrane pisanja o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordani Buljan Flander riječ o cenzuri zaobilaznim putem, a s njim se slaže i stručnjakinja za medijsko pravo i odvjetnica Vesna Alaburić.

- Ako se radi o zabrani pisanja o nekakvom tijelu javne vlasti, ustvari se radi o cenzuri koja se provodi zaobilaznim putem, rekao je Toni Gabrić Hini.

Odvjetnica i stručnjakinja za medijsko pravo Vesna Alaburić ustvrdila je da zabrana objavljivanja svakog eventualnog budućeg medijskog priloga o nekoj osobi ili instituciji predstavlja arbitrarno, potpuno neopravdano dokidanje slobode medija. "Osnovno je stoga", smatra, "takvu zabranu ocijeniti cenzurom."

Za zabranu objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih smatra da je presedan, ali vjeruje da će odluka biti ukinuta u žalbenom postupku.

"Obrazloženje zabrane", kaže ta odvjetnica, "izaziva veliku zabrinutost nerazumijevanjem temeljnih pravnih načela zaštite slobode izražavanja, osobito kad se radi o raspravama o temama od javnog interesa."

Oglasili se HND i SNH

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) ocijenili su u četvrtak da je sudska zabrana objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordani Buljan Flander pokušaj cenzure i ušutkavanja medija.

"HND i SNH smatraju kako je ovdje riječ o opasnom pokušaju cenzure i nedopustivom ušutkivanju medija. HND i SNH stoga pozivaju sve hrvatske medije, sve novinare i urednike, da se odupru ovakvom obliku pritiska te u znak solidarnosti s kolegicom Jindrom i H-alterom prenesu istraživački serijal 'Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?' i time pokažu da nas se ne može ušutkati", ističe se u priopćenju koje potpisuju predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i predsjednica SNH Maja Sever.

Smatraju kako je hrvatsko pravosuđe posegnulo za do sada neviđenom cenzurom "Rješenjem o osiguranju" Općinskoga građanskog suda u Zagrebu od 21. rujna.

- Sud je pritom dao ocjenu novinarskog istraživanja kolegice Jindre bez saslušanja urednika ili novinarke te predstavnika nakladnika. Umjesto da eventualne dvojbe raspravi u redovnom procesu, sudac je odlučio do daljnjega zabraniti H-alteru istraživati postupanje jedne javne ustanove i njezine ravnateljice. Takav presedan može biti poguban za slobodu medija u Hrvatskoj, ističu HND i SNH.

Plenković: Teze o gušenju slobode medija nisu normalne

- Ono što vidim da se munjevito razvija je pokušaj političkog napada na Vladu i na HDZ od strane SDP-a, koji govori o nekakvoj odgovornosti Vlade za gušenje slobode medija u Hrvatskoj. Ovo je sada već drugi put u razmaku od dva tjedna gdje politički akteri netočno, nekritički u eter puštaju informacije, rekao je premijer Andrej Plenković o toj temi, a nakon sastanaka sa zapovjednicima i časnicima iz VRO-a Bljesak

Poručio je kako se teze o utjecaju Vlade na sudbenu vlast moraju otkloniti kao netočne, a on će, dodao je, staviti sve argumente na stol i pokazati da takve teze nisu normalne i da su izvan svake pameti.

- Ako je politička tajnica SDP-a u stanju to napisati i izgovoriti, onda imamo veliki fundamentalni problem. Imamo problem razumijevanja kako institucije države u Hrvatskoj funkcioniraju, rekao je Plenković.

"Vlada se", dodao je, "zalaže za svu moguću slobodu medija - postoje pravni načini kako da se ide kontra te privremene mjere o zabrani pisanja portala H-alter o Poliklinici za djecu i mlade Grada Zagreba."

- Neću ulaziti uopće u meritum niti u odluku, a kamoli pristajati na teze da se u Hrvatskoj guše slobode medija, to ne dolazi u obzir, to nije točno, rekao je premijer.

Na pitanje je li,  po njemu, ta odluka gušenje slobode medija, Plenković je odgovorio da to treba pitati Općinski sud.

- Što mi imamo s time? Riječ je o privremenoj mjeri koju je donio sud, nije riječ o političkoj odluci bilo koga ovdje. Molim vas da razlučite to. Ministrica je rekla sve što mi o tome mislimo. Možemo reći da je to nerazumljivo ili neshvatljivo, ali to nije odluka Vlade, izvršne vlasti, bilo koje stranke. Nema baš nikakve veze s nama, naglasio je.

Na pitanje bi li se i drugi mogli pozvati na odluku suda i tražiti zabranu da netko o njima piše, premijer je odgovorio da ne vidi da je to slučaj ni da je to praksa.

- Smatram da je u Hrvatskoj sloboda medija takva da svi dišu punim plućima, ocijenio je Plenković.

Aladrović: Po svakoj pritužbi smo učinili nadzor, zapisnik, aktivirali smo sve službe

- Ovo nije nešto što često viđamo i što bi se trebalo pojavljivati, rekao je ministar Josip Aladrović. "Izuzimam se", dodaje, "od komentiranja sudske odluke, sudac zna zašto je donio takvu odluku, ali ono što je činjenica je da je politika naše Vlade takva da ne želimo imati cenzuru."

- Medijima preostaje uloga da preispituju sve što činimo mi koji smo na javnim pozicijama. Osobno smatram da poziciju medijima ne treba ni ugrožavati ni doticati.

Na pitanje ima li saznanja da na Poliklinici ima nepravilnosti, kaže da je bilo nekoliko pritužbi.

- Po svakoj pritužbi smo učinili nadzor, zapisnik, aktivirali smo sve službe u Ministarstvu koje se time bave. Odmah po saznanju o navedenom intervjuu, koji je uzburkao javnost, odmah smo reagirali s izvanrednim upravnim nadzorom. Na taj način ćemo postupati i u svakom sljedećem slučaju.

Malenica: Neshvatljiva sudska odluka, ali i oporbene imputacije

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je kako mu je neshvatljivo postupanje suca koji je novinarki zabranio da piše tekstove o ravnateljici Poliklinike, a odbacio je imputacije određenih oporbenih političara da je to udar na slobodu medija. U izjavi novinarima rekao je da mu je kao ministru nezahvalno komentirati taj slučaj s obzirom na to da se radi o sudskoj odluci na koju postoji mogućnost žalbe, ali mu je osobno neshvatljivo postupanje samog suca u konkretnom predmetu. Objasnio je da Zakon o medijima propisuje određene alate kako se može utjecati na određene medijske članke, bilo putem demantija, nekog drugog alata ili, u krajnjoj liniji, nekog drugog postupka.

- Ovršni zakon i institut privremene mjere ne znam za što je korišten u ovoj situaciji, kazao je Malenica komentirajući sudsku odluku kojom je novinarki Jeleni Jindri zabranjeno da na portalu H-Alter objavljuje tekstove o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Gordani Buljan Flander.

No Malenica je ustvrdio da su mu isto tako neshvatljive imputacije određenih oporbenih političara da je to udar na slobodu medija.

- Ova Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem jasno daje podršku slobodi medija, rekao je, dodavši da ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek predstavlja Zakon o elektroničkim medijima kojim su poduzete određene radnje i za takozvane Slapp tužbe.

Na pitanje zar nije udar na slobodu medija i medijsko izvještavanje ako sud zabranjuje objavu teksta na portalu, ministar je odgovorio kako vjeruje da postoje instrumenti u okviru Ovršnog zakona da o tome odluči neki drugi sud.

Obuljen Koržinek: Neshvatljivo i neprihvatljivo

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u četvrtak kako joj je neshvatljivo i neprihvatljivo da se može donijeti odluka kojom se nekome unaprijed zabranjuje da o nečemu piše, komentirajući sudsku zabranu tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece.

- Načelni je stav da mi zaista nije jasno kako je moguće donijeti odluku kojom bi se nekome unaprijed zabranilo da o nečemu piše. Moje je mišljenje da svaki prijepor vezano uz članke u medijima treba rješavati sukladno Zakonu o medijima, dakle demanti, ukoliko nije objavljen ili nije zadovoljavajući, uvijek se može pokrenuti i sudski spor, rekla je Obuljen Koržinek uoči sjednice Vlade.

Osuda odluke u Saboru

Sudska odluka u Saboru je naišla na jednoglasna osudu svih stranaka i zastupnika.

- Lakrdija u hrvatskom pravosuđu. Ovo su ljudske slobode, ovo su životi, životi djece. Govorimo o zlostavljanju djeteta. Ako može jedan sud ušutkati medij koji se drznuo progovoriti o tome da je netko podržavao ili nije spriječio zlostavljanje djeteta, a što je sutra onda?, kaže Mirela Ahmetović iz SDP-a.

- Nisam za to da se bilo koga etiketira paušalno. Ja sam za to da se slučajevi rasvijetle. Dokumentacije ima. Kao predsjednica Saborskog odbora za obitelj, mlade i sport gotovo na svakodnevnoj bazi sam dobivala predstavke koje su bile strašne, ističe neovisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto

- Što god bio konačni pravorijek oko samog sadržaja o čemu nemamo dovoljno vjerodostojnih informacija, mediji ne smiju biti ušutkani i onemogućeni u iznošenju tog sadržaja, a oni koji su tako prozvani, zadovoljštinu mogu kasnije potražiti u sudskim procesima, poručuje Marija Selak Raspudić iz Mosta.

Na Twitteru se oglasila i čelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, koja ja napisala da "odluka suda da portal H-alter i njihova novinarka o nekome više ne smiju pisati krši Ustav, EU pravo i međunarodne konvencije".

- Nezamislivo i zastrašujuće, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!