Tomašević smjenjuje Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih

23.09.2021.

12:26

Autor: Hina/HRT

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: HRT / HTV

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak da će smijeniti Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te pokrenuti nadzor u toj ustanovi, nakon sudske zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike Gordani Buljan Flander.

Tomašević je istaknuo da kao gradonačelnik nema izravne ovlasti za smjenu Buljan Flander, nego može smijeniti Upravno vijeće Poliklinike.

- Mi kao gradska vlast protivimo se praksi da bilo koja gradska ustanova, poduzeće ili ured medijskim putem traži zabranu kritičkog izvještavanja i pisanja o radu tih ustanova, kazao je Tomašević.

Protivimo se ovakvoj praksi. Smijenit ćemo u najkraćem mogućem roku članove Upravnog vijeća Poliklinike koji predstavljaju Grad Zagreb te u najkraćem mogućem roku imenovati nove, najavio je. Tomašević je rekao kako je Grad prije nekoliko dana zatražio internu kontrolu poslovanja Poliklinike, da se vidi ima li nepravilnosti.

Pozvao je i Ministarstvo zdravstva da napravi stručni zdravstven nazor jer je to u njihovoj nadležnosti.

Razlog za smjenu Upravnog vijeća Poliklinike odluka je zagrebačkog Općinskog građanskog suda kojom je sudac Andrija Krivak rješenjem zabranio portalu H-alter da objavljuje tekstove o Gordani Buljan Flander, nakon što je taj neprofitni portal u proteklih nekoliko tjedana objavio seriju tekstova novinarke Jelene Jindre pod naslovom "Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?", u kojima problematizira rad Buljan Flander, odnosno Poliklinike.

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske ocijenili su u četvrtak da je donesena sudska zabrana pokušaj cenzure i ušutkavanja medija te pozivaju medije da se odupru takvom obliku pritiska u znak solidarnosti s kolegicom Jindrom i H-alterom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!