Zabrinjavajuća epidemiološka situacija na sjeveru Hrvatske

03.11.2021.

15:09

Autor: Hina/A.P.C.

Opća bolnica Čakovec

Opća bolnica Čakovec

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Epidemiološka situacija na sjeveru Hrvatske zabrinjavajuća je, a broj hospitaliziranih bolesnika sve više raste, potvrdili su Hini liječnici iz zabočke, čakovečke i varaždinske bolnice.

Opisujući situaciju u Krapinsko-zagorskoj županiji, ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina naglasio je kako je bolnički kapacitet gotovo popunjen, jer su trenutačno zauzete 42, od ukupna 57 bolesničkih postelja. 


- Na respiratoru je deset pacijenata, sedam ih je na "high flow" uređaju, a 25 na kisiku, istaknuo je Vančina.


Dodao je kako se, s obzirom na velik broj osoba koje su u srijedu čekale u redu za testiranje, užasava pomisli da bolnica za 20 dana možda neće imati dovoljno kapaciteta. 


- Na odjelu interne i kardiologije morali smo smanjiti broj kreveta, što znači manje kreveta za 'čiste' pacijente koji trebaju hospitalizaciju. Taj dio će preuzeti Specijalna bolnica Krapinske Toplice, ali bojim se, ako nastavimo ići ovim tempom, da ćemo morati uvoditi dodatne mjere, i krevete, upozorio je Vančina. 

U Županijskoj bolnici Čakovec trenutno su 52 covid pozitivna pacijenta, spašavali su život bebi


Ravnatelj čakovečke bolnice Igor Šegović kazao je kako, iako je zasad stanje u bolnici dobro, postoji potreba za otvaranjem novih covid odjela, jer je samo prošle noći primljeno devetero novih pacijenata.


- Bio sam dežuran u subotu kad smo doslovno spašavali život petomjesečnog covid pozitivnog djeteta. Imalo je upalu pluća i mi smo mu kasno navečer, u 23 sata, spašavali živu glavu, opisao je Šegović. Dodao je da se bolnica dobro pripremila i za takvu situaciju te da će i dalje normalno funkcionirati.


U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 117 zaraženih pacijenata, a četiri od pet pacijenata na respiratoru nije cijepljeno.


Osim sve većeg rasta broja zaraženih osoba, povećava se i broj cijepljenih. Tako je u proteklih tjedan dana u Varaždinskoj županiji utrošeno je 1770 doza cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!