Nevrijeme uništilo krovove, fasade i usjeve u Ozlju i Draganiću

17:10 / 03.06.2022.

Autor: Tanja Kuturovac/I.B./Regionalni dnevnik/HRT

Nevrijeme poharalo dijelove Karlovačke županije

Nevrijeme poharalo dijelove Karlovačke županije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Tuča, jak vjetar i kiša poharali su sinoć i dijelove Karlovačke županije; Ozalj i Draganić. Štete su i na gospodarskim i na stambenim objektima. Uništeni su krovovi, fasade, usjevi i vinogradi.

U samo nekoliko minuta - doslovce - u vjetar je otišao višegodišnji trud mladog vinara Elvisa Šoštara. Od frankovke ove godine neće biti ni grozda, a kamoli vina.

- Ovo vam je šteta ma skoro 100 posto. Trebala je biti povijesna berba. Znači, toliko su bili prekrasni, puni da ja to u svom životu nisam vidio. I evo jutros kad se vozim traktorom, prskam, ne mogu vjerovati jednostavno, to je....katastrofa, kaže Elvis Šoštar iz Vrhovca.

Suzne oči i u Marice Konjek. Ovo su posljedice sinoćnje tuče veličine teniske loptice.

- Cijelu noć smo dežurali kakvo je bilo zlo. Krov nam se urušio, rekla je.

Katastrofični prizori u većini draganićkih sela.

- Pogotovo ovi koji imaju, koje su pokrivene salonitnim pločama, ja vjerujem da u Draganiću nema kuće koja ima takav krov koja nije stradala. Ali ne samo krovovi, nego i fasade, i prozori, rolete, kaže načelnica općine Draganić Anica Domladovac.

Karlovačka županica poručila je da će pomoći biti. Na terenu su već popisivači šteta.

- Prioritet nam je upravo pokrivanje stradalih krovova, u nabavi smo cerada, već se postavljaju. Cerade će nabaviti stožer, a naši vatrogasci će ih postaviti da ne nastanu i daljnje štete, kaže karlovačka županica Martina Furdek Hajdin.

Najteže će biti sanirati štete u poljoprivredi. Na OPG-u Domladovac uništen je sav kukuruz na 20 hektara.

- To je bilo kao da je ono ratno stanje, u roku nekih 2 minute unutra u štali, ja sam bio sav mokar, znači na sredini štale sam stajao, sa svih strana krov je počeo prokišnjavati kako ga je razbilo na nekoliko mjesta, puhalo je, to je bio baš ono sudnji dan, rekao je Robert Domladovac.

No i nakon sudnjeg dana život mora ići dalje. Potvrđuju to i ova dva telića koja su na svijet došla u jeku najžešćeg sinoćnjeg nevremena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!