Zagreb: Bolnice povećavaju COVID kapacitete i smanjuju hladni pogon

08.11.2021.

13:26

Autor: V.K./HRT/Hina

Covid odjeli

Covid odjeli

Foto: HTV / HRT

S porastom broja oboljelih bolnice u Zagrebu proširuju COVID kapacitete i smanjuju tzv. hladni pogon, pa se tako u KBC-u Sestre milosrdnice broj COVID kreveta povećava za 20, a u KBC-u Zagreb sa 113 na 129 kreveta.

- U Sestrama milosrdnicama danas proširujemo covid kapacitete na novi odjel na urologiji s 12 kreveta i osam jedinica intenzivne skrbi, očekujemo da će to u idućem razdoblju biti dovoljno", rekao je Hini ravnatelj bolnice Davor Vagić.

Ide se na minimalno smanjivanje hladnog pogona

Trenutno se na liječenju u KBC-u Sestre milosrdnice nalazi 60 pacijenata, a zajedno s krevetima u hitnom prijemu na raspolaganju za covid pacijente bit će stotinjak kreveta.

Ravnatelj najavljuje i reduciranje tzv. hladnog pogona za 25 posto.

- Idemo na minimalno smanjivanje hladnog pogona, s tim da svaki predstojnik klinike može odrediti što nije neophodno raditi u ovom trenutku. Na taj način želimo smanjiti pritisak tako da anesteziolozi, intenzivisti i internisti mogu raditi u covid odjelu gdje su potrebni, kazao je Vagić.

Dodaje kako je u toj bolnici trećom dozom protiv koronavirusa cijepljeno 550 djelatnika, a cijepljenje će se nastaviti istom dinamikom.

U KBC-u Zagreb broj covid kreveta bit će povećan sa 113 na 129. Trenutno se u toj bolnici liječi 108 pacijenata sa covidom, među kojima je 17 na respiratoru, doznaje se od pomoćnika ravnatelja Milivoja Novaka

- Smanjujemo hladni pogon, ne zaustavljamo ga, ali će se malo odgoditi sve što se može odgoditi, kaže Novak i dodaje kako potrebe na covid odjelu za osobljem rastu.

I u KB-u Dubrava kažu kako smanjuju broj elektivnih prijema na necovid odjelima, a kapaciteti za hospitalizaciju covid bolesnika prilagođavat će se aktualnoj epidemiološkoj situaciji i trenutnim potrebama.

U Dubravi je trenutno hospitalizirano 135 bolesnika, od toga je 21 u jedinicama intenzivne skrbi, a svi su na mehaničkoj ventilaciji, odnosno respiratoru.

Tijekom vikenda primljeno je 58 bolesnika s teškim kliničkim slikama, prosječne dobi 66 godina. Trenutno je u toj bolnici 18 slobodnih postelja u Respiracijskom centru.

U KB-u Dubrava danas je počelo cijepljenje trećom "booster" dozom cjepiva, a u sljedećih pet dana planira se cijepiti oko 900 djelatnika.

Sve će bolnice idućih dana širiti covid kapacitete

U skladu s preporukom stručne skupine Ministarstva zdravstva sve bolnice će prema potrebi idućih dana širiti covid kapacitete, pa tako i Klinička bolnica Sveti Duh, gdje je trenutno tridesetak smještajnih kapaciteta, kaže ravnatelj Svetog Duha Mladen Bušić.

- U proteklih nekoliko dana smo bili uglavnom puni, a fluktuacija pacijenata je velika. Ima trenutaka kada ima nekoliko slobodnih mjesta, ali uglavnom smo maksimalno popunjeni, kaže Bušić.

Što se tiče elektivnih zahvata, oni su na Svetom Duhu malo smanjeni već otvaranjem covid odjela. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!