Zagreb i Vinkovci ulaze u Novu godinu bez vatrometa

29.12.2022.

Zadnja izmjena 22:48

Autor: Hina/I.B.

Grad Rijeka odustaje od novogodišnjeg vatrometa, dio novca za skrb o životinjama

Grad Rijeka odustaje od novogodišnjeg vatrometa, dio novca za skrb o životinjama

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ovogodišnji novogodišnji vatromet u Zagrebu mogao bi biti posljednji jer su iz Ureda gradonačelnika na zamolbu Prijatelja životinja da se odustane od vatrometa, koji loše utječe na životinje, ljude i okoliš, odgovorili kako će za iduću godinu razmotriti alternatvne opcije.

Zagreb se ipak pridružuje gradovima bez vatrometa u novogodišnjoj noći, umjesto toga Zagrepčani će Novu godinu dočekati uz šarene konfete, vizualne efekte i bogati glazbeni program, priopćili su iz Ureda gradonačelnika.

Grad Zagreb uspio se pridružiti inicijativi niza gradova u Hrvatskoj, uključujući Rijeku, Osijek, Pulu, Zabok, Rovinj, Opatiju, Poreč, Čazmu, Samobor i Labin, te se odustalo od vatrometa za doček Nove godine u organizaciji Grada.

Umjesto toga, na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu građani će Novu godinu dočekati uz šarene konfete, vizualne efekte i bogati glazbeni program.

- Iako smo već komunicirali da idemo s novogodišnjim vatrometom, jer je on već bio ugovoren, ipak smo ovaj tjedan uspjeli pronaći drugo rješenje, zahvaljujući razumijevanju koje je pokazala ugovorena tvrtka, stoji u priopćenju.

Program za doček Nove godine počinje na Trgu bana Josipa Jelačića 31. prosinca u 19 sati, sa zagrijavanjem uz DJ-a Kiki B., a u 21.15 sati nastupit će mladi talenti hrvatske glazbe, neki od izvođača iz The Voice i A strane. Od 23 sata pa do iza ponoći nastupaju Pips, chips & videoclips, a nakon ponoći na pozornicu dolaze Nipplepeople.

U novogodišnjoj noći gradonačelnik Tomislav Tomašević obići će dežurne službe koje uključuju sklonište za beskućnike, hitnu službu, vatrogasce, policiju, te sa sugrađanima dočekati Novu godinu na Trgu bana Jelačića.

Prijatelji životinja su početkom prosinca poslali zamolbu Gradu Zagrebu i gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću da se ozbiljno razmisli o pronalaženju alternativa tradicionalnom vatrometu u novogodišnjoj noći.

Zvuk vatrometa i eksplozija može izazvati kod životinja stanje šoka i izazvati ekstremni stres. Također smeta ljudima osjetljivima na buku, ponajviše onima s PTSP-om, a može pridonijeti i zagađenju zraka jer ispušta visoke razine ugljičnog dioksida. "Kako i sam Zagreb tijekom zimskih mjeseci bilježi veliko onečišćenje zraka, ispucavanje pirotehnike to stanje samo još pogoršava", istaknuli su u dopisu Prijatelji životinja.

Iz Ureda gradonačelnika su odgovorili kako su svjesni da vatromet ima negativne posljedice na zagađenje okoliša, uznemirava ljude i utječe na respiratorne i kardiovaskularne probleme, te da naročito izaziva panični strah i stres kućnim ljubimcima kao i slobodnim životinjama, posebno pticama.

Također, svake godine tijekom proslava radi snažnih eksplozija vatrometa veliki broj kućnih ljubimaca panično bježi od svojih vlasnika, a hitne veterinarske ambulante zaprimaju velik broj životinja.

I Vinkovci odustali od vatrometa u novogodišnjoj noći

Gradske vlasti Vinkovaca podržale su inicijativu niza hrvatskih gradova čiji će građani u novu 2023. godinu ući bez vatrometa u novogodišnjoj noći.

Iz Grada Vinkovaca poručuju kako su sigurni da će građani razumjeti i dobro prihvatiti ovakvu odluku, prije svih vlasnici kućnih ljubimaca, a ističu i kako će sva financijska sredstva koja su trebala biti utrošena na vatromet preusmjeriti za potrebe vinkovačke Socijalne samoposluge.

- Naš grad pridružio se inicijativi niza hrvatskih gradova koji su odlučili novu godinu dočekati bez buke koju uzrokuje ovakav način slavlja. Inicijativa je prije svega pokrenuta s namjerom da se zaštite domaće životinje i kućni ljubimci koji trpe intenzivan strah uslijed buke koju stvara vatromet, ali i svi oni na koje upotreba pirotehničkih sredstava može ostaviti bilo kakve posljedice. Poznato je, naime, kako velik broj kućnih ljubimaca pati od velikog straha i tjeskobe kada su suočeni s preglasnim zvukovima, naročito onima koje podsjećaju na eksplozije kao što su vatromet, petarde, pucnjevi i slično, obrazlažu iz Grada Vinkovaca.

Sve građane pozivaju na doček nove godine na otvorenom, a koja počinje u subotu već u prijepodnevnim satima kada je na klizalištu uz Bosut na programu dječji doček Nove godine. Za one malo starije, u pješačkoj zoni u središtu grada od 22 sata sviraju Sinovi ravnice, uz tradicionalnu okrjepu kuhanim vinom, čajem i slavonskim lepinjicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!