Zagreb: Neočišćeni slivnici stvaraju velike probleme

18.08.2023.

07:00

Autor: Anamarija Krvarić/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Vremenske neprilike ovoga su ljeta više puta pokazale koliko je važno održavati slivnike. Prizori zaraslih slivnika na zagrebačkim prometnicama svjedoče da se to ipak ne čini često.

Nerijetko su puni otpada i lišća, i tako začepljeni, za vrijeme obilnijih kiša stvaraju velike probleme, a njihovo neodržavanje uzrokuje i bujice te velike izljeve.

Slivnici, vrlo važan dio komunalne infrastrukture koji služi za otjecanje vode, u različitom stanju. Neki koliko-toliko očišćeni mogu poslužiti svrsi, iz nekih pak raste korov.

Zbog neodržavanja prijete poplave i za vrlo slabih oborina.

- Bitno je da se održavaju slivnici, jer imamo premali kapacitet cijelog sustava odvodnje, a onda će to biti i problem potencijalnih poplava. Na ovako većim prometnicama to nije problem, osim što se voda zadržava na kolniku, a u slučaju neodržavanja slivnika, postoji opasnost za same vozače. No, ako je problem održavanja slivnika uz objekte onda može doći do poplava i do velike materijalne štete, koja se prouzročila time što se zapravo cijeli sustav redovno ne održava, rekao je SDP-ov gradski zastupnik Renato Petek.

U Zagrebu je 2200 kilometara kanala i kolektora. Jedan od problema je i taj, što je za potrebe urbanizma nadsvođeno 89 kilometara potoka. 

- Nalaze se kišne rešetke, one se moraju redovno čistiti i održavati, pogotovo je bio veliki problem kod nevremena 19. srpnja, gdje su pala stabla, granja, te je vjetrom donesena, ne samo vodom velika količina materijala u potoke, istaknuo je voditelj Službe zaštite od štetnog djelovanja voda Hrvatskih voda Tomislav Gazić.

Bujični nanosi i otpadni materijal nastao kao posljedica nevremena, nošen olujnim vjetrom sprječavali su otjecanje vode na prihvatnim objektima za oborinske vode (slivnicima, linijskim rešetkama), što je na nekim dijelovima izazvalo zadržavanje vode na prometnim površinama.

Prestankom i smirivanjem oborina, postupno se povlačila voda s prometnica. Do stabilizacije je došlo ubrzo nakon smirivanja nevremena. A oni koji bi se o njima trebali brinuti i u čijem su djelokrugu, o njihovu se stanju nisu oglasili.

Na naš ponovni upit o održavanju i čišćenju slivnika, od Vodoopskrbe i odvodnje do zaključenja priloga - odgovor, nismo dobili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!