Zagreb: Post-COVID poliklinika u Domu zdravlja Istok krenula s radom

13:24 / 21.12.2021.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Post-Covid poliklinika u Domu zdravlja Istok

Post-Covid poliklinika u Domu zdravlja Istok

Foto: Slavko Midzor / PIXSELL

Izdvojena post-COVID poliklinika Specijalne bolnice za plućne bolesti počela je u ponedjeljak s radom, a u prostorijama Doma zdravlja Istok pružat će se zdravstvena skrb za preboljele koji imaju simptome post-Covid sindroma, istaknuto je na otvorenju Poliklinike.

Do sada je Specijalna bolnica za plućne bolesti obradila više od 2550 post Covid pacijenata, sve više raste potreba za rehabilitacijom i vjerujem da je ovo samo prvi u nizu koraka koje će biti važno napraviti, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na otvorenju poliklinike.

Izdvojena Poliklinika s radom je započela danas, a u njoj će se pružati zdravstvena skrb pacijentima koji nakon preboljenja zaraze koronavirusom, imaju post COVID sindrom.

Tomašević je dodao da je izdvojena jedinica Specijalne bolnice za plućne bolesti smještena u prostorijama Doma zdravlja Istok (Hirčeva 1), kako bi se ta zdravstvena usluga i fizički približila pacijentima.

Ravnatelj Specijalne bolnice za plućne bolesti Marinko Artuković najavio je kako će u poliklinici raditi multidisciplinarni tim iz područja unutarnje medicine, kliničke imunologije, kardiologije i ultrazvučne dijagnostike i neurologije, a u siječnju se očekuje početak rada u punom pogonu.

Sada imamo kapacitet za 10-ak pacijenata dnevno, a pretpostavka je da će od siječnja poliklinika skrbiti o 20-ak pacijenata dnevno, rekao je Artuković dodavši da će se tu liječiti oni s tegobama dišnog, ali i kardiovaskularnog sustava.

Luetić: Pravi učinak pandemije sagledat će se na njenom kraju

Na otvorenju poliklinike, predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić istaknuo je kako će se pravi učinak pandemije moći sagledati samo na njenom kraju.

Međutim, sve je izvjesnije da ćemo uz akutno bolesne ali i one koji podlegnu bolesti, vidjeti ljude koji mjesecima ali i dulje od toga, imaju simptome koji se mogu povezati s post COVID sindromom, poručio je Luetić te pozdravio inicijativu da se takva ambulanta približi pacijentima.

Zagrebački gradonačelnik osvrnuo se na stanje s epidemijom te pozvao sve one koji su se cijepili, da prime i booster dozu cijepiva, ali i one necijepljene da se cijepe. Istaknuo je i da je su zdravstveni djelatnici jedni od najpogođenijih epidemijom te dodao da su skoro već dvije godine na nogama, pucaju po šavovima i nose se s epidemijom.

Luetić: Lijek protiv COVID-a pomoći će oboljelima, ali ne može ih sve izliječiti

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Krešimir Luetić izjavio je u utorak da je lijek protiv covida-19, koji je jučer stigao u Hrvatsku, namijenjen akutno oboljelima te ustvrdio da će sigurno pomoći dijelu oboljelih, ali ne može izliječiti sve zaražene.

Lijek protiv covida namijenjen je akutno oboljelim pacijentima, u Hrvatskoj smo ga dobili u relativno manjem broju, rekao je Luetić novinarima nakon što je u ponedjeljak u Hrvatsku stiglo prvih 1800 doza lijeka Ronapreve.

Na otvorenju izdvojene post-covid poliklinike u Domu zdravlja Istok, Luetić je ustvrdio da će lijek biti namijenjen pacijentima koji su akutno oboljeli, a imaju indikacije da bi mogli razviti teži oblik bolesti.

Lijek će sigurno pomoći dijelu oboljelih, ali nećemo moći izliječiti sve zaražene. Opet pozivam sve naše građane da se cijepe, a one koji su se cijepili da uzmu booster dozu, jer je to jedini način na koji možemo spriječiti veći broj teško oboljelih i umrlih, istaknuo je Luetić.

Europska agencija za lijekove u studenom je odobrila korištenje lijeka Ronapreve, koji sadrži djelatne tvari kasirivimab i imdevimab. Prema preporuci, lijek je namijenjen osobama kojima nije potreban dodatni kisik i koje su izložene povećanom riziku od ozbiljnog pogoršanja bolesti.

Luetić se osvrnuo na visoke stope smrtnosti od covida-19, budući da je Hrvatska u samom vrhu europskih zemalja po broju umrlih, istaknuvši kako postoji više razloga za to.

Jedan od razloga je relativno niska procijepljenost, relativno blage mjere unazad godinu dana u Hrvatskoj. Više je faktora, ali na stupanj teško oboljelih i umrlih izravno utječe upravo razina cijepljenosti nacije, ustvrdio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!