Kako su se građani snašli s novim ZG vrećicama?

01.10.2022.

22:03

Autor: HRT/IMS/V.G.

Zagrepčani iznose smeće

Zagrepčani iznose smeće

Foto: HTV / HRT

U Zagrebu je od danas na snazi novi model prikupljanja, odvoza i naplate mješovitog otpada. Temelji se na takozvanim plavim vrećicama, po uzoru na Švicarsku. 

Cilj je potaknuti građane na recikliranje i odvajanje otpada jer tko bude bacao manje miješanog komunalnog otpada, plaćat će manje račune.

Večeras se prvi put iznosi mješoviti otpad u ZG vrećicama u središtu grada u terminu od 20 do 22 sata.

- Mislim da će biti čišće, ali sumnjam da će to zaživjeti jer su naši građani općenito slabo osviješteni. Mislim da će posvuda biti smeća i da to neće poštivati. Da je dobra ideja - jest, ali ne znam hoće li zaživjeti. Stavili su nam unutar zgrade koševe pošto ne smiju više biti vani, dobili smo i kameru pa će provjeravati tko što baca, rekao je Lucijan, stanovnik središta Zagreba.


- Prije sat vremena sam izašla da vidim jesu li kante zaljepljene, sa selotejpom sam ih zavezala tako da se poklopac ne može otvoriti, ali netko je to strgao i stavio smeće. Ja sam to izvadila van i pregledala jer poznajemo ljude u kući. Tu je bio papir i plastika. Onda sam napisala mail da će oni biti kažnjeni, što ćete, opako, ali vjerojatno ćemo se dovesti u red, rekla je Đurđa Golubić, zamjenica predstavnika stanara u središtu Zagreba.

- Mora se to raditi, ja oduvijek selektiram, jedino mi je žao da u našem kvartu nema kante za biootpad, jedino na Tomislavcu. Ništa se ne može preko noći, moramo imati strpljenja i bit će dobro, dodala je Đurđa.

- Meni tu ništa nije jasno, samo znam da miješani otpad trebam u ove plave ZG vrećice staviti između 20 i 22 sata ispred ulaznih vrata, ne znam što je s ovim plastičnim, što je s ovim bio...Ne znam kad će oni naići, ovdje je ispred restoran, mi ostavljamo smeće, kad će oni to pokupiti. Boksevi su udaljeni 500-600 metara, baš da ću ja nositi po kiši, nisam siguran, valjda će riješiti do tada, rekao je Ivan Janković, stanovnik središta Zagreba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!