20:47 / 29.10.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Zajednica branitelja HDZ-a Gojko Šušak: Milanović privatizira Hrvatsku vojsku

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Ivica Galovic / PIXSELL

Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak reagirala je u petak na nedopuštanje obraćanja ministra obrane Banožića ročnicima u Požegi, ocijenivši kako predsjednik RH Milanović "svojim ispadima krši Zakon o obrani, pripisuje si ovlasti koje nema i privatizira Hrvatsku vojsku".


Nakon svečanosti prisege nove generacije dobrovoljnih ročnika u Požegi ranije danas, predsjednik Zoran Milanović je novinarima izjavio kako je on zapovjedio načelniku Glavnog stožera OS RH Robertu Hranju da ne dopusti ministru obrane Mariju Banožiću obraćanje na svečanosti u vojarni.

Reagirajući na takvo Milanovićevo postupanje iz Zajednice branitelja HDZ-a Gojko Šušak večeras su priopćili da predsjednik Milanović "svojim opetovanim ispadima krši Zakon o obrani i pripisuje si ovlasti koje nema i za koje nije biran".

Dodaju kako "njegovi očajnički pokušaji da privatizira Hrvatsku vojsku za svoje dnevno političke svrhe, postaju već i besprizorni".

Ugrožavanje nacionalne sigurnosti države

Zajednica branitelja "Gojko Šušak" ovaj neviđeni čin uzurpiranja Hrvatske vojske mimo zakona, kao i nedavnu najavu da će blokirati sve na što ima utjecaja u državi, drži vrhuncem licemjerstva i nezabilježenim primjerom ugrožavanja nacionalne sigurnosti države, navodi se u priopćenju.

Ističu da je Milanović "pritiscima tražio kršenje Zakona o obrani i promaknuća mimo reda, čime je urušio dostojanstvo pobjedničke Hrvatske vojske i njezinih časnica i časnika. Funkcioniranje sustava te obavljanje misije i zadaće Hrvatske vojske u skladu s Ustavom i zakonom, moraju biti iznad osobnog ega, sitnih interesa ili kako je to Predsjednik Republike rekao "zbog mira u kući' , zaključuje se u priopćenju koje je potpisao predsjednik Zajednice Miljenko Filipović.

Ujedno Zajednica branitelja HDZ-a Gojko Šušak iskazala je punu potporu ministru obrane Mariju Banožiću, a predsjednika Republike Zorana Milanovića pozvala je da se "vrati u okvire zakona i Ustava".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!