Zapovjednik obrane Škabrnje razočaran presudom

30.06.2021.

18:16

Autor: Hina/IMS/HTV/HRT/M.N.

Marko Miljanić

Marko Miljanić

Foto: Dnevnik HTV-a/IMS / HRT

"Žalosno, presuda je ispod svih očekivanja, iako je prije toga bila oslobađajuća, al ne znam po kojoj osnovi", izjavio je zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić, komentirajući za HTV današnju presudu srbijanskim obavještajcima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću koji su osuđeni u Haagu na po 12 godina zatvora. Reagiralo je i Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, a oglasile su se i žrtve rata u Bosni i Hercegovoni.


"I ja sam dva puta bio u Haagu zbog njih.Nije moguće za toliko izgubljenih života, za toliko razaranja,a zna se, to je dokazano, da je sve rađeno pod njihovom palicom.Nije Haški sud kriv, krivo je hrvatsko pravosuđe i o tome sam više puta govorio, mi ne znamo braniti svoje interese", izjavio je zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić.


Plenković: Ne možemo biti zadovoljni


"Nisam imao vremena pročitati, ali iz ovoga što mi suradnici govore, vidim da su optuženi samo za Bosanski Šamac. Smatramo da su Stanišić i Simatović bili među ključnim ljudima za provođenje velikosrpske politike, za agresiju na Hrvatsku i BiH, da su sudjelovali u najstrašnijim zoličnima. Vjerujemo da će u žalbenom postupku Rezidualni mehanizam uzeti u obzir njihovu ulogu u tim procesima na adekvatan način. Pozdravljamo osuđujuću presudu, ali ne možemo biti zadovoljni s obzirom na njihovu ulogu 90-ih godina, da je time donesena pravedna presuda", rekao je Plenković.

Reakcija Ministarstva pravosuđa

"Premda su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na 12 godina zatvora, Ministarstvo pravosuđa i uprave izražava nezadovoljstvo u pogledu današnje presude Raspravnog vijeća Međunarodnog rezidualnog Mehanizma za kaznene sudove izrečene u ponovljenom postupku", navodi se u priopćenju.


"Držimo da presuda kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni samo za zločine počinjene u Bosanskom Šamcu ne održava ratna događanja i stvarne uloge Stanišića i Simatovića tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Ovakva odluka izaziva nezadovoljstvo i zato jer je u presudama protiv Milana Babića i Milana Martića za zločine počinjene na državnom području Republike Hrvatske, utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata u kojem su uz najviše dužnosnike Republike Srbije, predvođene Slobodanom Miloševićem, sudjelovali i Jovica Stanišić i Franko Simatović", dodaje se.


Ministarstvo pravosuđa i uprave izražava nadu da će Žalbeno vijeće preinačiti presudu te Stanišića i Simatovića osuditi za sve zločine počinjene na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koje im tužiteljstvo stavlja na teret.


"Podsjećamo, radi se o najtežim i najokrutnijim zločinima poput onih u Vukovaru, Škabrnji i Srebrenici, počinjenih u provedbi velikosrpskog projekta režima Slobodna Miloševića, koji nesumnjivo zaslužuju najstrožu moguću kaznu", navodi na kraju priopćenja Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.


Žrtve rata u BiH djelomično zadovoljne presudom


Žrtve rata iz BiH izrazile su u srijedu djelomično zadovoljstvo što su srbijanski obavještajci Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora pred Međunarodnim sudom u Haagu, u ponovljenom postupku za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima od 1991. do 1995.


Lada Hotić iz Udruženja majki Srebrenice, koja je pratila izricanje presude Stanišiću i Simatoviću pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za kaznene sudove u Haagu, rekla je kako postoji potvrda o odgovornosti Srbije. "Djelomično smo zadovoljni presudom. U Zvorniku, Bijeljini, Doboju oni su krivi za zločine. Bolje je da su ikako osuđeni jer su u prvom suđenju oslobođeni. Netko štiti Srbiju od odgovornosti, a svi znamo da je Srbija sudjelovala u agresiji", rekla je Hotić iz Udruženja majki Srebrenice.


Jedna od žena kolabrirala je ispred Haaške sudnice. Njezinog su supruga strijeljali pripadnici srbijanske paravojne formacije Škorpiona u ljeto 1995. godine nedaleko od mjesta Trnova. Simatović i Stanišić nisu osuđeni za taj zločin.


Tajnik udruženja logoraša u Sanskom Mostu Zikret Zukić rekao je kako je djelomično zadovoljan presudom, no razočaran je što ta niti druge presude nisu promijenile razmišljanje ljudi o posljednjem ratu. "Mene boli činjenica da 30 godina nakon ovih događanja ništa se nije promijenilo. Nažalost rat nije završen nego zaustavljen", rekao je Zukić.


Odvjetnica Vasvija Vidović, koja je jedno vrijeme pred Haaškim sudom bila časnica za vezu bošnjačke strane u BiH rekla je kako bivši najviši dužnosnici srbijanske Službe državne sigurnosti nažalost nisu osuđeni za udruženi zločinački pothvat (UZP), dok istodobno Hrvatska i hrvatski dužnosnici jesu, što smatra velikom nepravdom.

Bošnjački političari o presudi


Vodeći bošnjački dužnosnici i političari sa sjedištem u Sarajevu ocijenili su kako je dokazana uloga Srbije i tamošnjeg vodstva u zločinima počinjenim tijekom rata nad nesrbima u BiH kroz današnju presudu nekadašnjim visokim srbijanskim obavještajcima Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.


"Činjenica da je dokazano sudjelovanje sefa drzavne sigurnosti Srbije i Miloseviceve desne ruke u zlocinima u Bosni i Hercegovini ima povijesni znacaj. Srbija ce se morati suociti sa svojom ulogom u agresiji i cinjenju i podrzavanju zlocina u Bosni i Hercegovini, izjavio je bošnjački član BiH Predsjedništva Šefik Džaferović.


Član BiH Predsjedništva Željko Komšić ustvrdio je kako je danas presuđeno projektu Velike Srbije. Ona zapravo govori kako izgleda na terenu ideja bilo kojeg velikodržavnog projekta, bez obzira zove li se to 'Velika Srbija' ili 'Srpski svet', kako to neki danas plasiraju u javnost. Zapravo je ovo presuda tim velikodržavnim projektima, istaknuo je Komšić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!