18:02 / 28.01.2021.

Autor: HRT

Žarko Tušek podnio ostavku i najavio tužbu

Žarko Tušek

Žarko Tušek

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Saborski zastupnik Žarko Tušek objavio je na konferenciji za novinare da je podnio ostavku na mjesto predsjednika krapinsko-zagorskog HDZ-a. Tušek, koji je i član Predsjedništva HDZ-a ostat će saborski zastupnik. 

Tušekova ostavka uslijedila je nakon što je u medijima objavljena snimka razgovora Tušeka i gradonačelnika Oroslavja, HDZ-ovca Emila Gredičaka, s nezavisnim vijećnikom Viktorom Šimunićem. Iz tog razgovora, koji je Šimunić snimio, proizlazi da suTušek i Gredičak nudili Šimuniću protuuslugu u zamjenu za njegovu podršku na lokalnim izborima.

- Ova ružna epizoda, s protuzakonitim snimanjem teški je udar za HDZ i zbog toga sam odlučio podnijeti ostavku na mjesto predsjednika krapinsko-zagorskog HDZ-a. Devet sam godina vodio zagorski HDZ, rekao je Žarko Tušek u županijskom sjedištu stranke. Dodao je kako će HDZ-u ostati na raspolaganju kako bi pomogao da stranka osvoji lokalne izbore u Zagorju.

Kaže kako ne želi biti uteg HDZ-u koji na idućim izborima, dodaje - "napokon ima šansu dobiti župana u Krapinsko-zagorskoj županiji". Dodao je kako je nekima poznato da on nije trebao biti kandidat za župana već je, istaknuo je, samo želio kao čelnik stranke s dugogodišnjim iskustvom stvoriti novu generaciju političara u Hrvatskom zagorju.

Slijedi tužba zbog štete ugleda

I dalje tvrdi kako je sporni sastanak inicirao Viktor Šimunić koji ga je nezakonito snimao. Zadovoljštinu će, najavio je - tražiti na sudu jer je nanio veliku štetu njegovom ugledu, obitelji, njegovim stranačkim kolegama i stranci.

Zahvalio je svim ministrima u vladi, suradnicima i svima koji su mu pomagali na političkom putu, kao i političkim neistomišljenicima jer, kako je rekao, "vjeruje da iza svih rivaliteta stoji zagorska sloga i zajedništvo i da je interes Hrvatskoga zagorja iznad bilo kojega partikularnog interesa". Zahvalio je i medijima uz opasku kako mu ipak nje drago da nakon njegova životnog puta nemaju želju da na, koliko toliko objektivan način, rezimiraju njegovo političko djelovanje.

Uz napomenu da nije namjeravao odgovarati na pitanja novinara, Tušek je ipak o današnjem razgovoru s premijerom Andrejem Plenkovićem rekao da su njih dvojica razgovarali kao odgovorni ljudi i prijatelji, te kao dugogodišnji stranački kolege o tomu što je oportuno i najlogičnije napraviti u ovoj situaciji.

Tendenciozno povezivanje sa "slučajem Sabo

Istaknuo je kako slučaj koji se pred nekoliko dana dogodio u Oroslavlju nema baš nikakve veze sa "slučajem Sabo" kako to, smatra, dio medija tendenciozno i nekorektno prikazuje.

- U mom slučaju bez ikakve želje za bilo kakvim protuzakonitim aktivnostima našao sam se, na žalost, i to na preporuku stranačkih kolega i uz njihovo znanje, s čovjekom koji mi je predstavljen kako mogući kandidat za župana, rekao je Tušek.

Napomenuo je kako su se našli gotovo pet mjeseci prije izbora i to bez ikakve mogućnosti bilo kakvog utjecaja - on kao županijski politički čelnik koji nije čak ni vijećnik i Šimunić koji nije akter na političkoj sceni njihove županije jer se do sada nije kandidirao ni za jednu funkciju niti dobio za išta mandat. Ustvrdio je kako je pak, u "slučaju Sabo" gradonačelnik izabran na izvršnu dužnost svojim utjecajem gradonačelnika pokušao potkupiti izabranu vijećnicu u Gradskom vijeću.

Ocijenio je kako se radi o dijametralno suprotnim političkim pozicijama ustvrdivši kako je Viktor Šimunić nezakonito snimao razgovor što, dodao je, zasigurno nikada nije prije viđeno u Hrvatskom zagorju.Istaknuo je kako slučaj koji se pred nekoliko dana dogodio u Oroslavlju nema baš nikakve veze sa "slučajem Sabo" kako to, smatra, dio medija tendenciozno i nekorektno prikazuje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!