Bačić: Imenovanje novog ministra prioritet, o rekonstrukciji Vlade se ne razgovara

21.02.2022.

16:06

Autor: HRT

Branko Bačić

Branko Bačić

Foto: HRT / HTV

U središnjici HDZ-a održava se sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke. Na sjednici se raspravlja, kazao je Branko Bačić, o svim događajima od prošlog tjedna, kao i aktivnostima i pripremama za ovaj tjedan. Više je puta naglasio da je, s obzirom na nužnost ubrzanja obnove - prioritet imenovanje novog ministra te da se o rekonstrukciji Vlade u ovom trenutku ne razgovara. 


- Predsjednik nas je upoznao s paketom mjera donesenim da bi se očuvao standard građana (...) te odlukom Komisije da se rok za sredstva iz Fonda solidarnosti za sanaciju štete od potresa za infrastrukturne i javne objekte produljen. Uvjeren je da će u tom roku sredstva biti i utrošena, počeo je Bačić.

Dodao je kako je bilo riječi i o postupanju USKOK-a prema Darku Horvatu te naglasio da se Predsjedništvo i Klub HDZ-a u Saboru zauzima za potpunu neovisnost pravosuđa i sudbene vlasti i borbu protiv korupcije neovisno o kome je riječ. 

- Na Predsjedništvu smo dali punu potporu tome. Sporno nam je da dugi niz godina iz institucija cure informacije koje u javnosti stvaraju dojam da je osoba protiv koje se vodi postupak kriva. To je nama u HDZ-u neprihvatljivo. Očekujemo da DORH, prije svega glavna državna odvjetnica, utvrdi sve okolnosti na koji način ovakve selektivne informacije dolaze u javnost i tko ih i kako pušta, rekao je Bačić. 

Prioritet je imenovanje novog ministra 

Poručio je kako se aktualni događaji ne mogu povezivati s rekonstrukcijom Vlade u ovom trenutku te da je, s obzirom na nužnost ubrzanja obnove - prioritet imenovati novog ministra graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, po mogućnosti ovog tjedna. Kazao je kako o tome već traju konzultacije te podsjetio na sutrašnji sastanak vladajuće koalicije. 

- Nikako ne možemo povezivati ova aktualna događanja s rekonstrukcijom Vlade. Predsjednik Vlade je mandatar i na njemu je da u svakom trenutku, ako procijeni da pojedini ministar ne ispunjava kriterije, predloži vladajućoj većini promjenu određenih ministara. U ovome trenutku to nije na stolu. O tome nismo razgovarali, odgovorio je Bačić na pitanje ide li se u širu rekonstrukciju Vlade.

Nerelevantne informacije o Miloševiću i Aladroviću

- Ono što predsjednik Vlade u ovom trenutku zna o položaju Borisa Miloševića i ministra Aladrovića je ono što se može iščitavati iz medija, kazao je Bačić te dodao da se iščitava to da su "informacije selektivne i očito dostavljene iz institucija". Naglasio je da, prema onome što znaju - ni Milošević ni Aladrović nisu pozvani na obavijesne razgovore. "Kada i ako do toga dođe, i kad budemo imali relevantne informacije - onda ćemo o tome raspravljati, naglasio je. 

Kazao je da je premijer Plenković razgovarao i s ministrom Aladrovićem i ministrom Ćorićem te potpredsjednikom Miloševićem - te da u HDZ-u očekuju relevantne informacije od DORH-a. Tek kad se potvrdi da se oni eventualno za nešto terete - premijer će donijeti odluku, kazao je Bačić. Dodao je da takvim informacijama ne raspolažu te da status ministara i potpredsjednika sada nije doveden u pitanje.

'Nikakve špekulacije o unutarstranačkim sukobima ne dolaze u obzir'

Koliko zna, dodao je - nije bilo razgovora premijera i Horvatova odvjetnika Vladimira Terešaka. Na hipotetsko pitanje novinara što bi učinio da je u sličnoj poziciji, Bačić je odgovorio da kada bi on osjećao da je napravio nešto što je protivno zakonu ili zloupotrijebio položaj nitko ga ne bi trebao uvjeravati da treba odstupiti. No, u takvu se poziciju sigurno ne bih doveo, naglasio je. 


- Ministar Aladrović ima potporu premijera. Nikakve špekulacije o unutarstranačkim sukobima ne dolaze u obzir. Odbijam i primisao da bi netko u HDZ-u pakirao Aladroviću, poručio je Bačić. Dodao je kako "vjerojatno ovako jaki HDZ smeta onima izvan stranke". Predsjednik stranke i Vlada imaju punu potporu. Nikakvih previranja nema, to su insinuacije, to je netočno i laž, rekao je Bačić.

"Svaki ministar je ministar dok ima potporu predsjednika Vlade"

Kazao je kako razumije poziciju u kojoj se našao Boris Milošević, koji je ponudio svoj mandat na raspolaganje. Ponovio je da je premijer zadovoljan njegovim radom, i dok je tako - on će biti potpredsjednik odnosno ministar. Kad bi postojale činjenice koje bi ga demantirale - ministri bi snosili posljedice. Predsjedniku Vlade nema potrebe nuditi mandat, svaki ministar je ministar dok ima potporu predsjednika Vlade, ponovio je Bačić. 

Reiner: Do kraja tjedna ime budućeg ministra ili ministrice 

- Ne mogu vam u ovom času to reći, ali mogu vam sa sigurnošću reći da će ime biti poznato do kraja tjedna, odgovorio je u Dnevniku HTV-a Željko Reiner na pitanje imaju li uoči sutrašnjeg sastanka s koalicijskim partnerima u HDZ-u ime ili uži popis imena za poziciju ministra graditeljstva. Naglasio je kako je obnova prioritet i dodao kako se "Vlada u ovim kriznim vremenima mora što prije kompletirati".

Pozive oporbe za prijevremene izbore komentirao je riječima da je "Hrvatskoj potrebna stabilna vlada koja će dovršiti obnovu, uvesti Hrvatsku u Schengen i eurozonu, dovršiti gradnju Pelješkog mosta i pristupnih cesta i koja neće dopustiti da građani plaćaju skuplju struju i plin". Ići u nove izbore to bi možda i onemogućilo, dodao je. 

Ivan Anušić, potpredsjednik HDZ-a, novinarima je uoči sjednice samo kratko kazao kako će "premijer sve reći", a Branko Bačić je poručio kako je saborska većina stabilna.

- Mislim da Vlada sigurno ima potporu većine u Saboru. Vlada vodi važne procese kao što su ulazak u europodručje, Schengen. To je za Hrvatsku posebno važno u ovoj geopolitičkoj situaciji. Mislim da u tom pogledu trebamo Vladi dati potporu, izjavio je Davor Ivo Stier

Podsjetimo, Dunja Magaš, državna tajnica u Ministarstvu graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, obavljat će dužnost ministrice do imenovanja novog ministra. Bivši ministar Darko Horvat u istražnom je zatvoru, a premijeru Plenkoviću mandat na raspolaganje stavio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević. On je također jedan od okrivljenika u aferi s nepovratnim poticajima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!