Zašto morate otvoriti vrata popisivaču iako ste se samopopisali

23.09.2021.

08:36

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Zašto moram otvoriti popisivaču ako sam se samopopisao?

Zašto moram otvoriti popisivaču ako sam se samopopisao?

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Jednom kad sam se popisao preko interneta - zašto mi popisivač ipak mora pozvoniti na vrata? Jedno je to od najčešćih pitanja građana kada je popis stanovništva u pitanju.

Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" pojasnila je zašto. Do nedjelje se možete samopopisati, ali od ponedjeljka morate otvoriti vrata popisivaču.


- Popisivači će u svakom slučaju pozvoniti na vaša vrata. Popisivač će dobiti između 200 i 250 adresa koje je dužan razdužiti, kazala je Brković, dodajući kako kod koji ste dobili nakon što ste se popisali na internetu Državnom zavodu za statistiku koristi kao kontrola obuhvata popisa.


- Primjerice, ako zgrada ima više katova, popisivač - dok ne dođe na taj kat - ne može znati koji je stan popisan, koji tek treba popisati ili koji je stan prazan, objasnila je zašto im je kod važan. Popisivač će vam, kazala je, pokucati na vrata i zbog toga što možda nisu svi u istom stanu popisani ili nekome tko se samopopisao nije bilo sve jasno pa će moći pitati popisivača.

Samopopisati se možete do nedjelje, 26. rujna. Nakon nedjelje na teren izlazi malo manje od osam tisuća popisivača. 

- S obzirom na to da su se pojavili lažni popisivači i neki građani imali su nažalost neugodnih situacija, još jednom upozoravam da ovlašteni popisivači Državnog zavoda za statistiku na teren izlaze tek u ponedjeljak, kazala je Brković dodavši kako su, prema informacijama kojima raspolažu, na udaru prevaranata najviše stariji građani.

Preporuka - popisivanje izvan stana

Predviđeno je da popisivači imaju COVID potvrde, što znači da su ili preboljeli COVID ili da su cijepljeni - ili da imaju negativan test. Uz to su dužni poštivati sve epidemiološke mjere - održavati razmak i nositi maske. Preporuka je da popisivači posao obavljaju izvan stana, zbog čega se u Državnom zavodu za statistiku nadaju lijepom vremenu, kazala je Brković.

Kada dođe na vrata, popisivač neće otvarati popisnicu, odnosno popisni upitnik, niti će provjeravati što je osoba koja se samopopisala unijela u njega.

- Ali ima situacija da su nekoga zaboravili popisati. To onda može učiniti popisivač - pojasnila je dodavši da, ako primjerice imate token svojih roditelja, možete ih popisati vi.

Čemu pitanja o posjedovanju stoke ili vodokotliću?

Jedno od pitanja koje je zbunilo građane u upitniku bilo je - zašto moram odgovoriti na pitanje imam li grlo stoke?

- To je pitanje na temelju kojega mi radimo diferencijaciju između ruralnog i urbanog stanovništva, a sva druga pitanja su tu s razlogom. To su metodološka pitanja. Naime, mi ne popisujemo samo osobe, popisujemo i uvjete življenja, a to je zapravo vaš odgovor na pitanje posjedujete li vodokotlić, odgovorila je glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, dodavši kako je ovo najbogatiji izvor podataka o stanovništvu neke zemlje.

Što su vjerodajnice i imam li ih?

Gotovo milijun građana samopopisalo se putem sustava e-Građani. Da bi došli do samopopisivanja, bile su potrebne vjerodajnice. Tih vjerodajnica ima 25 i s građani su se mogli popisati s bilo kojom od njih.

Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" građane je pozvao da se popišu u narednih par dana kako bi olakšali popisivačima posao. Doći do vjerodajnice, kaže, nije komplicirano. Mnogi ju već imaju, a da toga nisu ni svjesni - riječ je primjerice o nekima od tokena komercijalnih banaka, dok studenti već imaju studentsku vjerodajnicu kojom se predstavljaju u akademskom sustavu, odnosno imaju pristup sustavu AAI@EduHr koji je također moguće koristiti kao vjerodajnicu u sustavu e-Građani.

Pogledajte cijeli razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!