15:57 / 08.10.2020.

Autor: I.D./HINA

Zastupnici pohvalili rad pravobraniteljice za ravnopravnost spolova

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zastupnici su izvješće o njezinu radu u 2019. iskoristili kako bi se referirali i na izjave predsjednika Republike i pitanja o dostupnosti prava na prekid trudnoće.
Saborski zastupnici u četvrtak su hvalili rad pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, no izvješće o njezinu radu u 2019. iskoristili su kako bi se referirali i na izjave predsjednika Republike i pitanja o dostupnosti prava na prekid trudnoće."Predsjedniku nisu u fokusu bila pitanja o ravnopravnosti spolova"
Milanović tvrdi da nije nikoga uvrijedio, ima poruku za B.a.b.e

Pitanje predsjednikovih izjava aktualizirala je Marijana Petir (NZ).

- Neću Vas pitati znate li ime političara koji je posljednjih dana postao predvodnik u promicanju seksizma i diskriminacije na osnovu spola, mjerenju uspješnosti žena prema nepostojećim kriterijima, vrijeđanju na osobnoj razini, nazivanju žena pogrdnim imenima, a inače je poznat po tome da su ga boljele prepone kad je bio zastupnik. Na koji način odgovoriti kad od najviših dužnosnika stižu takve poruke, pitala je Petir.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić 'priznaje' kako je takva poruka s "razine vrhovnog autoriteta" zabrinjavajuća.

- Ono na što smo kao institucija mogli reagirati je da se radi ne samo o seksističkim izričajima prema ženama, saborskim zastupnicama, nego da je bilo i iznošenja određenih podataka koji nisu primjereni, kazala je, spominjući problematiziranje dobi žene za određenu poziciju, iznošenje bračnog statusa za opstanak ili prijavu za određenu funkciju.

Vesni Vučemilović (DP), pravobraniteljica je odgovorila kako je reagirala i na slučaj zastupnice Karoline Vidović Krišto koju je Krešimir Macan nazvao spodobom.

Pravo na pobačaj onemogućavalo šest bolnica

Kad je riječ o reproduktivnim pravima, Ljubičić je zastupnike izvijestila da su u fokusu njezina rada lani bili i problemi nedostatka ginekoloških timova te visok postotak zdravstvenih djelatnika u prizivu savjesti.

Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) ističe da je priziv savjesti izrazito važna institucija, a da su sve snažnije totalitarne tendencije s ekstremne ljevice koje idu prema njenom ukidanju. S obzirom na različite informacije, traži precizan podatak koje i koliko zdravstvenih ustanova onemogućava pravo na pobačaj.

U 2014. zdravstvenu uslugu prekida trudnoće nisu pružale KB Sveti Duh, Našice, Virovitica, Vinkovci, Požega i Knin, kazala je Ljubičić, navodeći kako je njezin Ured lani reagirao prema resornom ministarstvu "gdje je dana uputa" da se djelatnici moraju preraspodijeliti kako bi ženama koje traže prekid trudnoće, ta usluga bila dostupna. Najavila je i da će se kod izrade novog zakona o pobačaju pozvati na odluku Ustavnog suda da se postojeća prava ne mogu ograničiti.

- Nije mi jasno kako Vlada misli spriječiti slučaj iz Zadarske županije u kojoj su žene ostale bez primarne ginekološke skrbi, zapitala se Sabina Glasovac (SDP).

Provedba Istanbulske konvencije

Pravobraniteljica je neizravno potvrdila da nije za ujedinjavanje pravobraniteljskih institucija.

- U 20-ak godina imali smo jedinstvenu instituciju pravobranitelja, u čijem se izvješću području ravnopravnosti spolova koje je vrlo široko, posvećivalo dvije stranice, odgovorila je Domagoju Hajdukoviću koji se zauzima za specijalizirane pravobraniteljske urede.

Sandru Benčić (ZLK) zanimalo je koje su preporuke za implementaciju Istanbulske konvencije i koliko je na tom polju napravljeno. Ljubičić kaže kako je nemoguće očekivati da se sve dogodi u jednoj godini, ističe da je potrebna politička volja i sustavan rad na tome.

HDZ-ova Nada Murganić ističe da aktualna Vlada ulaže znatne napore u zaštiti žena od nasilja, da je u provedbi Istanbulske konvencije učinjeno dosta, no da je borba protiv nasilja dugotrajan proces.

- Vlada ima političku volju, poručila je.

Žene potplaćene u odnosu prema muškarcima i češće rade na određeno vrijeme

Većina saborskih klubova i zastupnika poduprla je izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2019. godinu upozorivši da su žene potplaćene u odnosu prema muškarcima, imaju manje mirovine te češće rade na ugovor na određeno vrijeme.

Dalija Orešković (Klub SIP-a, Pametno i Glas) pohvalila je izvješće i pozvala pravobraniteljicu Višnju Ljubičić da bude još proaktivnija u zaštiti i zagovaranju svih ranjivih skupina koje nemaju mogućnosti da se izbore za svoja prava bez institucionalne potpore.

Upozorila je kako u našoj zemlji nema kvalitetne mreže zdravstvenih usluga u području ženskih reproduktivnih prava, u slučajevima obiteljskog nasilja utvrđen je nedostatak senzibiliziranosti za žrtvu, a preblago se kažnjavaju počinitelji obiteljskog nasilja. Također, dodala je, u našem društvu postoji i niska stopa radne aktivnosti žena, visok stupanj njihove ovisnosti o članovima obitelji te neravnopravna podjela rodnih uloga i slično.

Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina) upozorio je da su Romkinje u Hrvatskoj u najgorem položaju od svih drugih zemalja EU.

- Fizičko, verbalno i ekonomsko nasilje su važni problemi na koje nemamo koordiniranog odgovora. Samo 19 posto mladih Roma ima srednju školu, i to uglavnom trogodišnje škole, rekao je.

Istaknuo je i da je u romskoj zajednici broj žena bez škole dvostruko veći od broja muškaraca, a najviše njih je nezaposleno i u statusu je domaćice. Također, čak 85 posto kućanstava koristi se socijalnim uslugama, a trećina Roma živi u ruševinama i u neodgovarajućim uvjetima.

Kajtazi je upozorio da je 17,3 posto Romkinja nepismeno, a velik je problem i odustajanje od školovanja zbog teške financijske situacije, sklapanja braka, maloljetničke trudnoće i sl.

Istaknuvši kako će biti suzdržana u glasovanju o tom izvješću, Marija Selak Raspudić (Klub Mosta) pozvala je na poboljšanje kulture dijaloga, koja će, smatra, biti nužna kad tema pobačaja uskoro dođe na dnevni red. Smatra da se kvalitetna rasprava o pobačaju može biti samo ako se iziđe iz zadanih pozicija i uvaži suprotna strana "bez apriorne vrijednosne kvalifikacije njezinog stava".

Ocjenjujući kako u radu pravobraniteljice Ljubičić ima mnogo pozitivnih stvari na kojima treba i dalje raditi, Selak Raspudić je rekla da bi u idućim izvješćima trebalo transparentnije prikazati raspolaganje financijskim sredstvima tog ureda, koje je sada prikazano vrlo šturo iako je riječ o šest milijuna kuna.

Karolina Vidović-Krišto (Klub Domovinskog pokreta) poručila je da se u tom izvješću od 333 stranice većina sadržaja ne odnosi na rad pravobraniteljice, nego na statističke podatke i njezina stajališta i preporuke u pojedinim područjima (rad i zapošljavanje, zdravstvo i sl.).

- Pravobraniteljica je tek šest stranica posvetila svojim aktivnostima za 2019. godinu, i to tek taksativno nabrojenim, rekla je.

U vezi s pravobraniteljičinim preporukama na ostvarivanje prava na prekid trudnoće, ocijenila je kako ne postoji ljudsko ni ustavno pravo na prekid trudnoće, nego "ljudsko i ustavno pravo na život.  

Izvješće su poduprli i i klubovi IDS-a te HSS-a i HSU-a te zeleno-lijevog bloka.
Tijekom pojedinačne rasprave, među inim, upozoreno je kako i dalje postoji jaz u visini plaća i mirovina između žena i muškaraca, da žene najčešće rade na poslovima koji su najniže plaćeni te češće rade na ugovor na određeno vrijeme.

Zastupnici su upozorili i na problem nasilja u obitelji i rodno uvjetovano nasilje, zatim na to da sve zdravstvene ustanove u zemlji ne pružaju uslugu prekida trudnoće jer se više od 50 posto ginekologa poziva na priziv savjesti, na nesuradnju nekih institucija s Uredom pravobraniteljice i sl.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!