Sabor odlučio: Pristupa se promjeni Ustava

15.07.2022.

09:00

Autor: P.F./Hina

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Foto: HRT / HTV

Hrvatski sabor odlučio je u petak da se, u dijelu koji se tiče referenduma, pristupi promjeni Ustava i izmjeni Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, što su predložila 92 zastupnika, za spomenute odluke glasovalo je po 80 zastupnika, po 11 ih je bilo suzdržano, a po 19 protiv.

Sabor je time napravio prvi korak, na jesen bi se trebalo krenuti s izradom nacrta promjena Ustava i usuglašavanjem, te u konačnici, u trećem koraku, usvojiti promjena Ustava, za što je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 101 zastupnik.

Nezadovoljan što nije prihvaćen njegov amandman, SDP u glasovanju nije sudjelovao, a većini su se u izglasavanju pridružili Erik Fabijanić (Socijaldemokrati), Damir Bajs (nezavisni) i Hrvoje Zekanović (NZ).

Grbin: Zbog tvrdoglavosti je HDZ-u u tjedan dana pala potpora

Zbog svoje tvrdoglavosti i nespremnosti za razgovorom, HDZ je u tjedan dana sa 92 pao na 80 glasova potpore, komentirao je novinarima ishod glasovanja Peđa Grbin (SDP).

Želimo li postići suglasnost, to treba pokazati djelima, ne samo riječima, kazao je u Sabornici, nezadovoljan što HDZ nije pristao da se raspravi i prijedlogu 40 zastupnika da se u Ustav ugradi pravo žene na izbor o rađanju te što nisu prihvatili amandman SDP-a da se u promjene uvrste i drugi prijedlozi, ne samo oni koji se tiču referenduma.

Nužno je urediti referendumsko odlučivanje, no imamo i druge stvari koje su nam potrebne, a SDP-u je najbitnije zaštiti pravo žene na izbor, kazao je Grbin.

Branko Bačić (HDZ) kaže da je u razgovoru s oporbenim strankama jasno pokazana spremnost na razgovore o smanjivanju kvoruma odlučivanja, tema koje bi mogle biti predreferendumski ocjenjivane, ali i rečeno da se neće ulaziti u drugačije promjene.

Bačić: Promjene nisu HDZ-ov interes, nego neodgodiva društvena potreba

Ove promjene koje smo predložili nisu partikularni, HDZ-ov interes, nego neodgodiva društvena potreba, kazao je Bačić i poručio kako će većina, ako oporba ne želi da se uredi referendumski okvir, povući izmjene Ustava i usvojiti Zakon o referendumu.

Nikola Grmoja (Most) pak kaže kako nema razloga zašto bi opozicija podržala HDZ-ove izmjene Ustava. Dva mjeseca ste pregovarali i što ste dobili figu, ništa, nisu pristali ni na jedan vaš prijedlog, kazao je oporbenim kolegama.

Krešo Beljak (HSS) Grmoji je poručio da s lijeve strane nije sve jednako i da kolege s lijeve opozicije ne trpa u isti koš. Mi ćemo glasovati protiv ovog prijedloga, nismo, niti ćemo sudjelovati u trgovinama kao što rade neki drugi, i s lijeva i s desna, kazao je Beljak.

Stipo Milarić najavio je da DP neće podržati promjene Ustava, Miroslav Škoro (ZPH) i Emil Daus (IDS) da će biti suzdržani, što je Grmoja, koji je proteklih dana tvrdio da promjene neće proći, popratio riječima ide sve po planu.

Davorko Vidović (Socijaldemokrati) istaknuo je pak kako je itekako važno ići u promjene te kako je prijedlog koji je na stolu dobra podloga za tu vrstu rasprave.

Nije dobro koristiti Ustav za proguravanje bilo kakvih parcijalnih interesa ili trgovanje, kazao je, očekujući pravu inflaciju zahtjeva za promjenom. Socijaldemokrati, kaže, predlažu da se pokrene cjelovita rasprava da se ide u ustavnu reformu, jer je nakon 22 godine došlo vrijeme da se preispita niz instituta koji izazivaju prijepore.

Bačić: Izmjene Ustava samo zbog referenduma

Zastupnik Branko Bačić (HDZ) odbio je u petak SDP-ov amandman kojim bi se saborskom Odboru za Ustav omogućilo da u Prijedlog za utvrđivanje nacrta promjene Ustava uvrsti i eventualne druge prijedloge, a ne samo one koji se tiču referenduma.

Jasno smo rekli da u izmjene Ustava idemo isključivo u dijelu koji se odnosi na poboljšanje odredbi koje se tiču referenduma, kazao je Bačić u ime predlagatelja izmjena, 92 zastupnika.

"Ne" SDP-ovu amandmanu rekla je i Vlada.

- Njegovo prihvaćanje moglo bi izazvati dojam da Odbor preuzima ulogu predlagatelja od 92 zastupnika, kazao je Sanjin Rukavina.

Onoga trenutka kad se donese odluka da se pristupi promjeni, Odbor će preuzeti ulogu predlagatelja, uzvraća mu Peđa Grbin (SDP), pa podsjeća da za promjenu Ustava treba suglasje.

Mi ga želimo, a ako ga i vi želite onda to pokažite spremnošću da se razmotri sve što će se staviti na stol, jer tu će biti i dobrih stvari, poručio je.

SDP je svoj amandman podnio na predloženu odluku da se pristupi promjeni Ustava, što je prva stepenica na putu promjene.

Sabor bi u petak trebao potvrditi tu odluku, a onda bi se na sjednici u rujnu krenulo s izradom nacrta promjena Ustava i usuglašavanju, te u konačnici, u trećem koraku, usvajanju promjena Ustava, za što je potrebna dvotrećinska većina, odnosno 101 zastupnik.

U ime predlagatelja, Bačić je odbio i zaključak kojim Most traži da se u postupku izmjene Ustava vodi računa o Kodeksu dobre prakse, odnosno preporukama Venecijanske komisije o suvišnosti i kontraproduktivnosti kvoruma, te da u promjenu Ustava treba obvezno uključiti građane, koji bi o tome odlučivali putem referenduma.

Naš prijedlog ide na olakšavanje referendumskih inicijativa, a vi se referenduma bojite, odgovorila mu je Marija Selak Raspudić, ističući svevlast Ustavnoga suda kao ključni problem prijedloga 92 zastupnika.

Ustavni sud će moći intervenirati prije, za vrijeme i nakon referendumske inicijative, vi ne uređujete referendumsko pitanje nego ga uništavate, ustrajala je zastupnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!