14:55 / 13.08.2018.

Autor: HRT

Zavod za hitnu medicinu o tragediji u Zaprešiću

Foto: ilustracija, Borna Filic/PIXSELL

Foto: ilustracija, Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

O svemu se oglasio i Zavod za hitnu medicinu zagrebačke županije. Napominju kako je broj od pet timova T1 nedostatan za to područje.
Ministarstvo zdravstva u Zaprešić je poslalo inspekciju kako bi istražila jučerašnju intervenciju hitne službe. Naime, jučer poslijepodne na teren je izašla hitna pomoć kako bi pomogla mladiću kojemu je pozlilo, no u ekipi nije bilo liječnika. Unatoč pomoći tehničara i medicinske sestre, mladiću, nažalost, nije bilo spasa. O slučaju u Zaprešiću oglasio i Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

- Mladić preminuo na ulici, Hitna mu nije mogla pomoći
- Gradonačelnik Zaprešića: Trenutni koncept ne funkcionira
- Zagrebački župan: Niz godina upozoravao sam Ministarstvo zdrvstva
Karačić: Greška je svakako u procjeni

U priopćenju koje potpisuje ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Davorin Gajnik, među ostalim, objašnjava se da je putem broja 112 u 17.25 upućen telefonski poziv u kojemu je kao razlog dojave naveden asmatičar koji teško diše, a kao adresa navedena je Ulica Stanka Vraza 5. Poziv je, navodi se, predan Zaprešiću u 17.27. U 17.28 na intervenciju je krenuo tim sanitetskog prijevoza iz Zaprešića u sastavu medicinska sestra prvostupnica i vozač, što je - napominju - zakonski propisano. Baš taj tim zaputio se u Ulicu Stanka Vraza zbog zauzetosti zaprešićkog tima T1 koji je bio na intervenciji (alkoholizirana djevojka bez svijesti), a samoborski tim T1 u to je vrijeme bio na intervenciji na prometnoj nesreći u Kalinovici na Staroj karlovačkoj.U priopćenju stoji i kako je istovremeno Prijavno-dojavna jedinica obavijestila najbliži slobodan T1 tim (Jastrebarsko) o potrebi za intervencijom. Na mjesto intervencije tim sanitetskog prijevoza došao je u 17.30 i započeo s reanimacijom. Za vrijeme pružanja reanimacije pristupio je tim T1 iz Jastrebarskog koji je došao u 17.54. "Unatoč svim naporima kod reanimacije, gospodin R. je preminuo", navodi se u priopćenju i dodaje: "Nažalost, dok je Jastrebarsko ostalo bez tima T1 jer je bio na ovoj intervenciji, u isto vrijeme preminula je jedna osoba u Jastrebarskom".

Zaključak priopćenja: Broj od pet timova T1 nedostatan za ovo područje

"Sukladno Mreži hitne medicine rad je organiziran na način da u smjeni radi jedan tim. Broj timova hitne medicine utvrđen je Mrežom hitne medicine kojom je propisano po pet timova T1 u sastavu 1 doktor medicine, medicinska sestra/medicinski tehničar i vozač za područje ispostava zajedno sa pripadajućim općinama (Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Sveti Ivan Zelina, Samobor, Vrbovec i Zaprešić) te 10 timova u Velikoj Gorici.

Nastavno na Mrežu Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije sklopio je ugovor s HZZO-om za navedeni broj timova u svakoj ispostavi. Ovom prilikom ističem da su svi djelatnici stručno osposobljeni sa svim potrebnim tečajevima te posjeduju valjane licencije. Također, Zavod za hitnu medicinu posjeduje svu propisanu opremu (Zaprešić ima 5 defibrilatora). Još jednom želim istaknuti žaljenje zbog navedenog događaja, ali iz svega navedenog je razvidno da je za ovakva područja broj od pet timova T1 nedostatan".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!