Završava prvo polugodište, otkrivamo novosti koje donosi drugo

22.12.2022.

19:57

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/P.F./HRT

Škola

Škola

Foto: Dnevnik / HRT

Za malo manje od pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola sutra počinju zimski praznici. Prvo polugodište napokon je za učenike, učitelje i roditelje prošlo bez dodatnog stresa. No brojna istraživanja pokazuju da su pandemija i potres itekako ostavili traga na našim učenicima. Drugo polugodište počet će s nekim novostima. Kojim otkriva novinarka HRT-a Sunčica Findak.

Često se može čuti kako se naši učenici nezdravo hrane, imaju neredovite obroke. O kvaliteti namirnica da i ne govorimo. Zato je Vlada tomu odlučila stati na kraj od sljedećeg polugodišta.

Za početak, mora se osigurati po jedan besplatni obrok za 311.000 učenika osnovnih škola. No nastala je pomutnja, što je sa školama koje nemaju kuhinju?

- Neke će dati mliječni obrok, neke će uzeti vanjske poslužitelje. Neće svi na početku imati iste uvjete i molim za strpljenje. Nije to nikakva diskriminacija, jednostavno škole nisu spremne, osnivači nisu mislili da će se ta odluka tako brzo donijeti, istaknula je Antonija Mirosavljević, predsjednica Udruge ravnatelja osnovnih škola.

Osim besplatnog obroka ministar najavljuje u drugom polugodištu i nekoliko važnih zakona: o odgoju i obrazovanju, udžbenicima te pravilnik o radu s darovitom djecom.

- Čeka nas početak škologradnje, odnosno izgradnje i proširenje škola kako bi sve škole u Hrvatskoj radile u jednoj smjeni, a paralelno raspis natječaja za eksperimentalne škole koje će prijeći na cjelodnevnu nastavu, naveo je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Ali čeka nas i dalje sustavni rad s učenicima zbog posljedica pandemije i potresa. Jedno istraživanje tako otkriva da njih čak 61% provodi više vremena pred ekranom i češće se koristi digitalnim uređajima nego prije pandemije.

- Za vrijeme pandemije prebacili smo se na društvene mreže i onda smo ostali i nismo se vratili normalnom životu bez društvenih mreža, smatra Ema.

No ona je uspjela postaviti granice i dozirati vrijeme u digitalnom svijetu. A oni koji nisu?

- Imaju negativnije procjene vlastitog psihičkog i mentalnog zdravlja, oni koji su najveći korisnici imaju višu razinu depresivnosti, anksioznosti imaju višu razinu usamljenosti, objasnio je Boris Jokić, ravnatelj Instituta za društvena istraživanja.

Učitelji im pomažu najbolje i najviše što mogu, ali dodaju - i roditelji moraju itekako pomoći. Jer u drugom polugodištu uvijek je veći pritisak.

- Treba izdvojiti vrijeme da to dijete odloži mobitel, da odloži TV emisiju, da odložimo kuhanje i ako treba 10 minuta kvalitetno se posvetiti djetetu, a ne da se onako usput i sastrane rješava, smatra Biljana Manin, pedagoginja OŠ Trnsko, Zagreb.

Dakle, sutra učenici i učitelji idu na zasluženi odmor koji će trajati do 9. siječnja. A maturantima želimo da iskoriste znanje svojih profesora u školi koji će ih kvalitetno pripremiti za maturu. Eure koje bi potrošili za privatne pripreme neka radije sačuvaju za, primjerice, putovanje ili koncert.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!