20:21 / 08.04.2022.

Autor: Ivana Šilović/Dnevnik HTV/HRT/D.S.

Politička saga je završila, Split ide na izbore

Gradonačelnik Splita i njegovi zamjenici službeno su podnijeli ostavke

Gradonačelnik Splita i njegovi zamjenici službeno su podnijeli ostavke

Foto: Milan Sabic / PIXSELL

Od podneva je i službeno: Split ide na nove izbore. Ivica Puljak više nije splitski gradonačelnik. Danas je sa svojim zamjenicima potpisao ostavku. Za tri tjedna to bi trebali napraviti i svi gradski vijećnici. 

Split će do novih izbora voditi Vladin povjerenik. Ostavke su potpisane i urudžbirane.

- Živjeti za Split, a ne od Splita, naš je moto i nadamo se da će to biti bez političkih opstrukcija, nakon što nam građani ponovo ukažu povjerenje rekao je Ivica Puljak i dodao da nisu htjeli "trgovati foteljama" i na takav način trošiti javni novac. 


Radije ćemo izgubiti na izborima, nego se ponašati na takav način prema javnom novcu i interesima grada Splita, kaže Puljak.


Iznenađenje je da je ostavku potpisao i drugi zamjenik Antonio Kuzmanić, čime je završeno gotovo dvotjedno prepucavanje o tome tko mora prvi potpisati.


Puljak: Znamo da smo u pravu


- I danas znamo da smo u pravu, ali nismo htjeli da ovaj izborni proces i budućnost grada da diskutiramo beskonačno o raznim pravnim smicalicama s HDZ-om jer je to njihov teren. Njihov teren je teren gdje oni "zamute vodu", izdaju ilegalno mišljenje, lupe pečat ministarstva, uzmu i dijele plijen svojim stranačkim kolegama i poslušnicima, mi se tako ne ponašamo, ističe Puljak.


Za tri tjedna, kada je planirana sjednica Gradskog vijeća, očekuju se i ostavke vijećnika. HDZ je svoje ostavke potvrdio.


- Mi smo ozbiljni ljudi, držimo do riječi, ozbiljna smo stranka. Nakon ostavke Ivice Puljka i njegovih zamjenika, naši vijećnici će podnijeti ostavke, međutim žalosti me da je ova predstava u režiji Ivice Puljka toliko trajala i da je Split opet došao na naslovnice kao "grad-slučaj", rekao je Vice Mihanović (HDZ).


Jedinog krivca za ovu političku sagu u HDZ-u vide u Ivici Puljku.


- On je umjesto interesa grada i razgovora o projektima odabrao zaštitu svog zamjenika koji ima optužnicu za kazneno djelo, ističe Mihanović.


Emocija je na odlasku bilo. Ivica Puljak je zahvalio svim zaposlenicima Grada. Profesor Puljak od ponedjeljka se vraća znanosti, ali vrata politike nije zatvorio.


- Promijenio sam mišljene na bolje o javnoj upravi i svima kažem do viđenja, vidjet ćemo se za tri mjeseca i nastavi ćemo ponovo, rekao je Puljak.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!