09:21 / 20.09.2019.

Autor: M.Š./HRT

Zbog nedostatka kvoruma, nema odluke ulazi li Kuščević u Odor za zakonodavstvo

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

HDZ-ov predsjednik saborskog Kluba Branko Bačić rekao je uoči glasovanja o raspravljenim točkama da je sve u redu i da nema govora o tome da Milan Bandić ucjenjuje HDZ.
Hrvatski sabor zbog nedostatka kvoruma nije odlučio hoće li bivši ministar uprave Lovro Kuščević, koji se vratio u zastupničke klupe i kojemu je na zahtjev DORH-a ukinut imunitet, biti član Odbora za zakonodavstvo. 

- Nemamo kvoruma, glasovat ćemo o tome kad se steknu uvjeti, najavio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon rasprave u kojoj su Most i SDP žestoko napali prijedlog o Kuščevićevu izboru, a HDZ branio načelo presumpcije nevinosti i neovisnosti pravosuđa. 

Zbog nedostatnog kvoruma Sabor nije glasovao ni o drugim imenovanjima u svoja radna tijela.

Naime, najava predsjedatelja Furija Radina da će Hrvatski sabor glasovanje po raspravljenim točkama umjesto u podne odraditi sat poslije razljutila je saborsku oporbu, a to su protumačili kao pritisak Milana Bandića na Andreja Plenkovića. Ipak, glasovanje je održano u 13 sati te su prihvaćene sve točke. Također, velika je bura podignuta u Saboru zbog prijedloga imenovanja Lovre Kuščevića u Odbor za zakonodavstvo.

Gordan Maras (SDP) pripisao je odgodu glasovanja tomu što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ucijenio premijera Andreja Plenkovića, a šef SDP-a Davor Bernardić rekao je da je to pokazatelj da se vladajuća koalicija ne može dogovoriti ni o terminu glasovanja.

Isto je komentirao i njegov stranački kolega Arsen Bauk.

- Nadam se da će se rad Sabora odvijati ubuduće nesmetano. Ovo je danas bilo nepotrebno, a ako gospodin Bandić demonstrira silu, neka onda i kaže da to radi, da onda to znamo. Nešto je transparentnije nego ovako.

- U vladajućoj koaliciji nema suglasaja ni oko čega, vlada kompletan razdor pa se ne može dogovoriti ni oko termina glasovanja, ustvrdio je Bernardić.

Odgodu je komentirao i Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

Odgodom su nezadovoljni i HSS-ovci koji su pak tražili stanku u čemu im je predsjedatelj Furio Radin na kraju udovoljio.

- Ne znam niti ide na fitnes, pohađa li nešto. Znam da trči i da je trčao ujutro, ali pokazuje li mišiće, to vam zaista ne bih znao reći, reko je Radin odgovarajući na pitanje "pokazuje li Milan Bandić" mišiće.

HDZ-ov predsjednik saborskog Kluba Branko Bačić rekao je uoči glasovanja o raspravljenim točkama da je sve u redu i da nema govora o tome da Milan Bandić ucjenjuje HDZ.

- Bilo je nekih tehničkih problema. Svi iz njegova Kluba su tu. 


Nakon glasovanja bio je rječitiji.

- Žalosno je da su svi saborski zastupnici danas bili taoci "žetončića" Milana Bandića i njihova odnosa u vladajućoj većini. Da on radi pokaznu vježbu i ucjenjuje hrvatsku vladu. Mi u Saboru nemamo mogućnost raditi svoj posao. Oni bi trebali objasniti zašto je odgođeno glasovanje. Sjetite se i izjave Milana Bandića "kada jedan žetončić kihne, neće biti Vlade". Danas smo svi bili žrtve žetončića, rekao je čelnik Mosta Božo Petrov.


Kažimir Varda iz Bandićeve stranke Rada i solidarnosti tvrdi da nema nikakvih ucjena.

- Javio sam predsjedniku Sabora da kasnimo. Članovi stranke nisu došli u 12, a ne cijeli Klub. Onaj tko kaže da je to pritisak na Plenkovića, neka to i dokaže. Ma nema problema niti GUP niti o ničemu. Pozvani smo bili na vijeće Turističke zajednice grada Zagreba kao članovi stranke. Zamolio sam predsjednika Sabora za odgodu od jedan sat. Glasovanje je održano. Je li problem kada je glasovanje u 12 ili 13 sati. Kaj je ovo prvi put da je glasovanje odgođeno? Dajte molim vas.

Na upit je li održan u petak ujutro sastanak s Andrejom Plenkovićem zbog strateških projekata, Varda kaže da će se on održati poslijepodne.

- Najavljen je sastanak danas popodne s predstavnicima Vlade i Grada. Oko Imunološkog, to je bolnica, to je tračnička veza s Velikom Goricom. Hvala vam lijepa, rekao je Varda.

Kuščević u Odboru za zakonodavstvo

Saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove odobrio je promjene u sastavima saborskih radnih tijela.

Bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić imenovan je voditeljem Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentranoj skupštini Vijeća Europe, te članom Odbora za poljoprivredu.

Vesnu Bedeković, koja je postala ministrica za demografiju, na mjestu predsjednice Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu zamijenit će Irena Vukasnović Petrijevčanin (HDZ).

Bivši ministar uprave Lovro Kuščević, koji se vratio u Sabor i kojemu je na zahtjev DORH-a ukinut imunitet, postaje član Odbora za zakonodavstvo.

- Nije cvijet u Odboru za zakonodavstvo, konstatirao je tom prilikom Silvano Hrelja (HSU).

- Ne mogu vam to komentirati, mislim da pravila koja uređuju vaš rad, a i zbog osobnog digniteta, moram ostati pristojan, izjavio je SDP-ov Peđa Grbin o imenovanju Kuščevića.

- Šokiran sam. To je moguće u Hrvatskoj. Čovjek koji je pod sumnjom, kojega istražuju institucije... Ovo je moguće samo u Hrvatskoj. Ovo je dno dna i zaista su potrebni izbori u koje se može vjerovati i da se ovo više neće događati, rekao je Ivan Lovrinović.

Izbor Kuščevića komentirao je i Mostov Božo Petrov.

Sam Kuščević na konstataciju novinara da nisu baš svi u Saboru zadovoljni njegovim imenovanjem, nasmiješio se i odbio to komentirati.

HDZ-ov predsjednik Kluba razočaran je postupanjem oporbe.

- Ovo je presedan, postoji nepisano pravilo da vladajući glasuju za one kandidate koje predloži oporba, a da oporba glasuje za one koje predlože vladajući. Ni najmanje mi se ovo ne dopada. Ništa ne priječi vladajuću većinu da posmijeni sve predsjednike i potpredsjednike radnih tijela. Ovo se nikada nije dogodilo, ovo je sramotno. Ovdje se ne radi samo o Lovri Kuščeviću. Nekoliko radnih tijela nije izabrano. Ako nisu htjeli podržati Kuščevića mogli su podržati ostale kolege da uđu u radna tijela.

Odluke Odbora treba potvrditi Hrvatski sabor, a to danas nije mogao učiniti zbog nedostatka kvoruma.

Nemamo kvoruma, glasovat ćemo o tome kad se steknu uvjeti, najavio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

Na saborskom zasjedanju o primjeni i uporabi GMO-a U saborskoj raspravi o novom zakonu o genski modificiranim organizmima (GMO) glavno pitanje zastupnika u petak bilo je - otvaraju li se tim zakonom vrata ulasku GMO proizvoda u Hrvatsku, što je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić odlučno odbacio, naglasivši da zakon upravo postrožuje kontrolu.

- Zakonom se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s direktivom EU-a koja se odnosi na GMO, odnosno koja razrađuje procjenu rizika GMO-a za okoliš, njime se povećava sljedivost GMO proizvoda te postrožuje kontrola, uporaba i efekti korištenja GMO proizvoda, rekao je Željko Plazonić.

Ističe kako je neopravdan strah da ćemo biti preplavljeni GMO proizvodima i postati pokusni kunić za GMO, jer se kontrola jača.

Što se tiče uvođenja GMO-a ili zabrane upotrebe u poljoprivredne svrhe, rekao je Plazonić, direktiva EU-a omogućava svakoj članici EU-a da odluči hoće li zabraniti uzgoj ili ne. Dodaje kako je strah od nekontrolirane upotrebe GMO poljoprivrednih proizvoda također neopravdan.

Hoće li police trgovina preplaviti GMO proizvodi, hoćemo li postali pokusni kunić za GMO, uvodi li se na mala vrata GMO u Hrvatsku i hoće li Hrvatska ostati zemlja slobodna od GMO-a, pitali su u raspravi zastupnici. Željko Jovanović (SDP) izrazio je nadu da neće ponovno zavladati histerija i neopravdana uzbuna s obziorom na to da ovaj zakon ide u korist protivnika GMO-a.

- Nijedna zemlja u svijetu ne može biti u potpunosti "GMO free" jer bi to značilo da se ne bi mogla provoditi biomedicinska istraživanja, proizvoditi lijekovi i antiobiotici, kazao je.

Da ne treba stvarati paranoju kako je zakon "dozvola za trovanje hrvatskog naroda" složio se i Ivan Ćelić (HDZ) posebno naglasivši da sjeme GMO-a u Hrvatskoj ima status zakonski zabranjenih droga.

Josip Križanić (HDZ) naveo je podatak da je u prva tri mjeseca 2019. inspekcija Ministarstva zdravstva ispitala 92 uzorka hrane i da su svi bili negativni na GMO.

Dodao je i da Ministarstvo poljoprivrede monitoringom GMO-a u sjemenju i zelenoj masi u 2018. nije našlo nijedan pozitivan uzorak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!