Šteta od suše veća od milijardu kuna; Vlada obećala pomoć

23.08.2022.

Zadnja izmjena 19:04

Autor: Sanja Smiljanić Grubišić/T.V./Dnevnik/HRT

Šteta od suše veća od milijardu kuna; Vlada obećala pomoć

Šteta od suše veća od milijardu kuna; Vlada obećala pomoć

Foto: Vlada RH / HTV / HRT

Poljoprivrednici iz pet županija sastali su se u Banskim dvorima s resornom ministricom i premijerom zbog alarmantnog stanja u poljoprivredi uzrokovanog sušom. Tvrde da je više od 50 posto usjeva ugroženo zbog nedovoljno kiše u posljednja dva i pol mjeseca, a štetu procjenjuju na više od milijardu kuna. Na sastanku im je obećano 200 milijuna kuna pomoći koji su već pripremljeni, a koji bi im trebali biti isplaćeni u listopadu. 


Poljoprivrednici su premijeru uputili još neke zahtjeve.

- Zatražili smo raniju avansnu isplatu potpora, minimalno 80 posto u listopadu, gdje bi poljoprivrednici već ta sredstva mogli iskoristiti. Yazim da se smanje različita administrativna opterećenja poljoprivrednika, nabrojili smo koja su to, te problem s distribucijom i uopće korištenjem plavog dizela koj nam donosi veliku štetu, poručio je Mato Brlošić, predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore.

- Gledajte što se dešava u ostalim zemljama gdje seljaci traže razgovor sa svojim premijerom traktorima i bagerima. Mi to nećemo, mi smo dočekali taj trenutak da ljudski razgovaramo, da sjednemo, jer kad vas nešto muči i kad se dogovorite lijepo, lakše je problem i podnijeti i preboljeti. Ovo je za svaku pohvalu danas, eto, mi smo stvarno zadovoljni, kaže Petar Pranjić, predsjednik Odbora za ratarstvo.

Nakon sastanka s poloprivrednicima, priopćenjem su se oglasili i iz Vlade RH. Kažu kako su teme sastanka bile proljetna i jesenska žetva, stanje na tržištu i problematika otežanih uvjeta obavljanja djelatnosti uzrokovana energetskom krizom, tržišnim poremećajima i sušom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je kako je poljoprivreda strateški prioritet ove Vlade. Najavio je da će se mjere i potpore poljoprivredi iz europskih fondova i državnog proračuna jačati jer je to sektor koji jamči veću samodostatnost u proizvodnji svježe i zdrave hrane te ukupnoj prehrambenoj sigurnosti hrvatskih građana. Zahvalio je pritom predstavnicima poljoprivrednog sektora na iznimnim naporima koje su uložili u godinama obilježenim pandemijom i tržišnim poremećajima.

Podsjetio je da je Vlada u travnju ove godine usmjerila potpore poljoprivrednicima u okviru Programa potpora male vrijednosti za nabavu mineralnog gnojiva vrijednog 200 milijuna kuna kao dio velikog paketa pomoći građanima i gospodarstvu. Posredna pomoć osigurava se kontinuiranim intervencijama u cijene goriva, pa tako i jučerašnjim fiksiranjem cijene plavog dizela na 8,49 kuna po litri, kao i smanjenjem PDV-a na 5 posto za svježu hranu i poljoprivredne inpute.

Predstavnici ratara pozdravili su dosadašnje mjere Vlade. Istaknuli su porast cijena energenata kao ključan problem u postizanju profitabilnosti ratarske proizvodnje te su iznijeli svoje projekcije smanjenja prinosa ratarskih kultura kao rezultat višemjesečnih nepovoljnih vremenskih prilika. Okupljeni predstavnici ratara iznijeli su aktualnu problematiku s kojom se susreću u svojoj proizvodnji te zatražili pomoć Vlade.

Na sastanku je predstavljena i Mjera 22 vrijedna 200 milijuna kuna, instrument pomoći za poljoprivrednike uslijed tržišnih poremećaja izazvanih ruskom agresijom na Ukrajinu te posljedicama razorne suše. Natječaj je planiran početkom listopada, a prijedlogom će se omogućiti jednokratna pomoć od 15 tisuća eura za poljoprivrednike ili više za prerađivače, pri čemu će se maksimalno smanjiti administrativna opterećenja kako bi poljoprivrednicima potpora bila isplaćena čim prije. U narednom razdoblju analizirat će se mogućnosti dodatnih rasterećenja i potpora te će se razmotriti osiguranje dodatnih sredstava za skladišta u cilju osiguranja likvidnosti i očuvanja radnih mjesta.

Ministrica Marija Vučković najavila je i raniju isplatu predujma za izravna plaćanja koja će u situaciji višestruke krize pozitivno utjecati na poslovanje domaćih proizvođača hrane, a predujam će biti isplaćen u najvećem mogućem iznosu, priopćeno je iz Vlade.


- S predstavnicima ratarskog sektora razgovaramo o izazovima energetske krize, situaciji na tržištu, kao i o nadoknadi štete zbog posljedica suša. Vlada će čvrsto stati iza poljoprivrednika, čiji vrijedan rad omogućuje nastavak proizvodnje i jamči prehrambenu sigurnost, poručio je u objavi tijekom sastanka predsjednik Vlade Andrej Plenković

A alarmantan podatak da je propalo više od polovine usjeva u poljoprivredi komentirao je analitičar Miroslav Kuskunović i naglasio da je vrijeme jeftine hrane iza nas.

- Mi smo na začelju u EU-u po navodnjavanju i mislim da smo taj proces potpuno zanemarili. Izgrađujemo sustave za navodnjavanje i ulažemo državni novac u njih, ali se na njih nitko ne spaja nego i dalje proizvode očekujući da će im u toj proizvodnji pomoći klima i sam Bog, istaknuo je. 

Zbog suše dio poljoprivrednika ostat će bez gotovo cjelokupnog ovogodišnjeg uroda. Ugrožena je većina zasijanih polja soje, šećerne repe, kukuruza, voća i povrća. Najteže je u Baranji. Vladina im je pomoć nužna.

- Prinosa nećemo imati, a pomoć nam ne mogu dati koliko nam treba. No pomoć je dobro došla, kaže Domagoj Trbljanić, poljoprivrednik iz Otoka.

- Nema u mahunama toliko zrna koliko bi trebalo biti, u najboljem slučaju tu je tri a negdje nema ništa zrna, to je zbog toplotnog udara, objašnjava Dario Đurđević, savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede.

- Ne treba sve u novcu, nama treba repromaterijal jer je sjetva na pragu, ističe Antun Dorić, poljoprivrednik iz Svilaja.

Suša traje već dva i pol mjeseca, pogodila je gotovo sve županije. Poljoprivrednici traže proglašenje prirodne nepogode. Koprivničko-križevački župan za četiri jedinice lokalne samouprave već je proglasio elementarnu nepogodu.

- Različiti su postoci prijavljene štete. Činjenica je da postoji određeni postotak koji se mora ostvarti da bi se šteta proglasila. Ovog trenutka sam porglasio elelemtranu nepogodu za četiri jedinice, to znači da je taj uvjet ispunjen, rekao je Darko Koren, koprivničko-križevački župan.

Na današnjem sastanku u Vladi s premijerom Plenkovićem i resornom ministricom Vučković, predstavnici poljoprivrednika iz pet županija istočne Hrvatske upozorili su - ne samo na problem suše nego i na probleme vezane uz energetsku krizu i cijene hrane.

- Na globalnom nivou i energetska situacija i sve ostalo je problematično i sve će i ova Vlada i resorno ministarstvo poduzeti da mi imamo profitabilnu proizvodnju i da naši poljoprivrednici opstanu, kaže Antun Vrakić, predsjednik Regija istočna Hrvatska.

Poljoprivrednici očekuju Vladin paket pomoći jer je šteta na usjevima veća od milijardu kuna. Početkom rujna bit će im isplaćene potpore za koje je izdvojeno 200 milijuna kuna, što je s obzirom na razmjere prirodne nepogode, kažu poljoprivrednici, nedovoljno.

- Neće biti sigurno dovoljno, no mi ćemo kroz druge mjere još povući nekoliko stotina milijuna kuna i kada se dostavi avansna uplata koja će biti preko milijardu kuna i koja će sjesti na račune poljoprivrednika, a također i dio poljoprivrednika je osigurao svoje usjeve. Kad sve to zbrojimo, možda ćemo i doći do nekakve pomoći koju poljprivrednici baš neće direktno osjetiti, ali ćemo njiihov financijski trošak barem umanjiti, naglašava Mato Brlošić, Hrvatska poljoprivredna komora.

Premijer je poručio da Vlada čvrsto stoji iza poljoprivrednika čiji rad omogućuje nastavak proizvodnje i jamči prehrambenu sigurnost. Predstavnici poljoprivrednika pozdravili su dosadašnje Vladine mjere.

Ni u ostalim zemljama Europske unije nije bolje. Prema izvješću Zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije, gotovo polovini Europe prijeti suša. U izvješću se navodi da je 47 posto europskog teritorija dosegnulo razinu upozorenja na sušu, dok je 17 posto ispitanih regija u stanju pune pripravnosti. Istraživači kažu da su sušni uvjeti povezani s rijetkim oborinama i brojnim toplinskim valovima od svibnja nadalje koji su utjecali na pad vodostaja rijeka diljem Europe.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!