Zbog toplinskog vala do deset posto više poziva Hitnoj u Zagrebu

22.07.2022.

13:40

Autor: V.K./HRT/Hina

Više poziva Hitnoj službi

Više poziva Hitnoj službi

Foto: Igor Kralj / Pixsell

Zagrebačka hitna medicinska služba ovih dana zaprima do deset posto više poziva na intervencije zbog novog toplinskog vala iako je grad zbog godišnjih odmora gotovo poluprazan, doznaje se u petak u Nastavnom zavodu za hitnu medicinu Grada Zagreba. 

Imamo do deset posto više poziva na intervencije u odnosu na druga razdoblja. No često je teško odmah utvrditi je li osobi pozlilo zbog vrućine ili je nešto drugo u pitanju. Uglavnom, ako mladoj zdravoj osobi pozli, najčešće su sada uzrok visoke temperature, rekao je Hini voditelj smjene Jozo Brkić.

Za sada nema potvrda da je neki slučaj završio u Zagrebu tragično na javnom mjestu zbog vrućine. Hitna intervenira i po kućama i na javnim mjestima. Često osoba uđe u kuću nakon boravka na otvorenom i i tada joj pozli.

- Zagrebačka hitna upravo je primila poziv 32-godišnjeg muškarca kojemu je pozlilo dok je bio u parku s djetetom. "Inače ima problema s tlakom i uzima terapiju, tako da mučninu i opću slabost možemo pripisati toplinskom valu", kaže Brkić.

Iako se očito i mladima događaju ovakve situacije, najčešće probleme imaju umirovljenici s kroničnim bolestima.

- Ako su k tome još neredoviti u uzimanju terapije i ne pridržavaju se savjeta, dolazi do problema, upozorava voditelj smjene zagrebačke Hitne.

Sreća je u nesreći, kaže, što je Zagreb poluprazan zbog godišnjih odmora, pa vozila Hitne dolaze brže do odredišta i intervenciju su brže nego što je to uobičajeno.

Zagreb je danas u "narančastom", a za sutra je izdano i crveno upozorenje DHMZ-a zbog toplinskog vala, i to prvi put ove godine. Brkić stoga ponavlja savjet da se svi koji ne moraju ne izlažu neprilikama, da se drže hlada ili ostanu u stambenom prostoru. Umirovljenici i kroničari ne bi trebali biti vani između 10 i 17 sati.

Oni pak koji moraju raditi na otvorenom, građevinski radnici ili poljoprivrednici, trebali bi nositi laganu, prozračnu odjeću, zaštitu za glavu i koristiti zaštitne kreme.

Problema ima i s pretjerivanjem u rashlađivanju automobila i unutarnjih prostora.

- Osoba rashladi unutrašnjost automobila na 19 stupnjeva, pa izađu na 35 Celzijevih stupnjeva. Bez obzira na starost, to je šok za organizam. Treba paziti s tim i u kućama i vozilima da ne bude veća temperaturna razlika od sedam do osam stupnjeva, poručuje Brkić. 

Rijeka:Vrlo velika opasnost od toplinskog udara- bez dodatih medicinskih intervencija

Državni hidrometeorološki zavod proglasio je od petka do utorka vrlo veliku opasnost od toplinskog udara za područje Rijeke, no vrlo visoke temperature zasad nisu uzrok većem broju hitnih medicinskih intervencija, doznaje se petak u Objedinjenom hitnom bolničkom prijmu riječkoga KBC-a.

U 13 sati u Rijeci je izmjereno 36,5 stupnjeva. Ovogodišnja najviša temperatura izmjerena je krajem lipnja, i to 38,4 stupnja, što je najviša temperatura u lipnju u Rijeci u povijesti redovitoga službenog mjerenja. Riječki temperaturni maksimum od 40 stupnjeva izmjeren je u srpnju 2007. godine.

Vrlo visoke temperature zraka u Rijeci, na sreću, nisu uzrok većem broju hitnih medicinskih intervencija, doznaje se iz KBC-a.

Zahvaljujući izdašnim crpilištima pitke vode, posebno Zviru pokraj korita Rječine, između Kozale i Trsata, Rijeka nema problema ni s oskudicom vode.

Toplinski val rezultat je vrlo tople zračne mase unutar termobaričkog grebena. Ona je uzrokovala ekstremnu vrućinu u zapadnoj Europi, osobito Francuskoj i Velikoj Britaniji, gdje su izmjereni i temperaturi rekordi, a sad se ta zračna masa premješta nad Hrvatsku, ističe DHZM.

Snažni toplinski val zadržat će na području Rijeke i tijekom vikenda. U zaleđu se očekuje prolazno nestabilnije vrijeme sa subote na nedjelju, uz moguće lokalne pljuskove i grmljavinu. U ponedjeljak će posvuda biti ponovno sunčano i uglavnom vedro.

Preporuke za zaštitu od velikih vrućina su rashlađivanje doma, tako da se sobna temperaturu drži ispod 32 stupnja danju i ispod 24 noću, kloniti se vrućine sklanjanjem u najhladniju prostoriju stana, posebno noću, izbjegavanje izlaska u najtoplije doba dana i fizičkih napornog rada.

Bitno je rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, obići osobe koji većinu vremena provode same te bolesne i nemoćne, paziti na zdravstveno stanje članova obitelji.

Treba zatražiti pomoć ako se osjeti vrtoglavica, slabost, nemoć, tjeskoba ili glavobolja. U tom slučaju treba se povući u rashlađenu prostoriju, mjeriti tjelesnu temperaturu i piti vodu ili voćni sok. Ako se pojave grčevi i ne povuku nakon nekog vremena, u kombinaciji s drugim spomenutim simptomima, važno je savjetovati se s liječnikom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!