U Senju u 6 sati bilo 30,4°C; toplinski val u Hrvatskoj trajat će do subote

22.07.2022.

Zadnja izmjena 09:10

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

U Senju je već u 6 sati bilo 30,4°C. Toplinski val u Hrvatskoj potrajat će do subote, a zatim se očekuje da će u većini unutrašnjosti oslabjeti. Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za cijelu Hrvatsku, ali, na sreću, vrućine neće biti ekstremne kao na zapadu Europe. 

Dom zdravlja Senj pozvao je stanovnike i turiste na oprez zbog visoke temperature zraka. Zamjenica ravnatelja Mira Biondić Tomljanović rekla je da su u posljednje vrijeme zabilježili slučaj sunčanice kod djeteta, slučajeve malaksalosti, kolapsa i povećan broj srčanih udara, ali ne i toplotni udar.

Biondić Tomljanović savjetuje građanima da ne izlaze na otvoreno bez prijeke potrebe, posebno ne u periodu od 11 do 17 sati jer tako visoke temperature mogu izazvati malaksalost, ali i toplotni udar.

U Senju je prema podacima DHMZ-a u šest sati ujutro izmjereno 30,4°C, što je bila najviša temperatura izmjerena u Hrvatskoj.

DHMZ je objavio da bi danas toplinski val mogao obuhvatiti područje Karlovca i Gospića, a sutra područje Zagreba, Osijeka, Splita i Dubrovnika.

Visoke temperature mogu utjecati na zdravlje ljudi

Zbog visokih temperatura i toplinskih valova koji mogu utjecati na zdravlje - iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo podsjetili su na preporuke za zaštitu od vrućine i toplinskog udara, posebno za ljude sa zdravstvenim problemima.

Toplinski udar iznenadni je kolaps organizma, a nastaje zbog, često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama radi ekstremno visoke vanjske temperature odnosno vremenske pojave toplinskog vala.

Tijekom velikih vrućina važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te pratiti Državni hidrometeorološko zavod - upozorenje na toplinske valove, istaknuli su iz HZJZ-a.

U Dubrovniku je jutros temperatura zraka bila ugodna, no ondje se toplinski val očekuje danas i sutra, kazao je HTV-ov novinar Vicko Dragojević.   

Novinar HTV-a Hrvoje Šimunović kazao je da se i u Slavoniji danas i sutra očekuje vrhunac toplinskog vala. Meteorolozi su najavili da bi temperature mogle dosezati do 37°C ili 38°C, a nakon subote trebale bi uslijediti malo niže temperature.

Vodostaj rijeke Drave gotovo je na povijesno niskoj razini, kazao je Šimunović i dodao da su se pojavili pješčani sprudovi koji raduju kupače, ali otežavaju plovidbu rijekom. 

Vodostaj Drave je samo 18 cm viši od povijesnog minimuma iz 2003., kazao je Matej Krstić iz Hrvatskih voda. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!