Novi toplinski val u Hrvatskoj - vrhunac je tek pred nama

21.07.2022.

20:09

Autor: Margareta Jozinović Vuković/Dnevnik/HRT

Toplinski val u Hrvatskoj

Toplinski val u Hrvatskoj

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Novi toplinski val stigao je i u našu zemlju i posvuda će potrajati do subote, a poslije će u većini unutrašnjosti oslabjeti. Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za cijelu Hrvatsku, ali, na sreću, vrućine neće biti ekstremne kao na zapadu Europe. 

Najtopliji je bio Knin s 38 stupnjeva, a tek stupanj manje izmjereno je u Imotskom i Županji. 


36 stupnjeva bilo je u Osijeku, Pazinu, Slavonskom Brodu, a 35 u Zagrebu. Na vrhuncu toplinskog vala najviša temperatura bit će većinom između 36 i 40 Celzijevih stupnjeva, što je za 2 do 3 stupnja više nego danas.


Uz vrućinu vlada i suša. Nije zaobišla Slavoniju, u kojoj još ima dovoljno pitke vode.


- Trenutno trošimo oko 300 litara po sekundi, a na našem crpilištu Vinogradi mogućnosti su 600 litara u sekundi, kaže Marko Eljuga, direktor Vodovoda Osijek d.o.o.


- Očekujemo da će to blago porasti, ali imat ćemo dovoljne količine pitke vode, dodaje.


U pripravnosti su vatrogasci, koji ove sezone imaju dvostruko više posla.


- U periodu od 1. 6. prošle godine do 21. 7. je bilo 19 intervencija, ove godine 39, tako da se broj povećao za duplo, kaže Andrija Anić-Božić, zamjenik zapovjednika JVP Knin.


Mnogo više posla imaju i hitne službe jer unatoč upozorenjima, brojni ne paze, a vrhunac ovog vala tek je pred nama.


Više pogledajte u prilogu:

Martinić: Broj intervencija nije povećan

Dejana Martinić
, dr. med. spec. hitne medicine, Nastavni zavod za hitnu medicinu Grada Zagreba u središnjem Dnevniku HTV-a rekla je kako na sreću broj intervencija zbog vrućine nije povećan.

- Danas je bilo pet intervencija vezano za vrućinu. Radilo se o ljudima srednje životne dobi. U četiri je bila riječ o kratkotrajnoj nesvjestici zbog nedovoljnog uzimanja tekućine, a jedna intervencija je bila kad je gospodinu pozlilo na radnom mjestu, u kamionu, rekla je. 

Istaknula je da su simptomi toplinskog udara različiti.

- Naš organizam djeluje tako da se počinjemo dosta znojiti, krvne žile se šire i može doći do pada krvnog tlaka, do ubrzanog rada srca, nesvjestica, osjećaja mučnine, glavobolja..., a uslijed gubitka tekućine i grčeva u mišićima. Ako se stanje nastavi onda može doći do toplinskog udara, gubitka svijesti. Tada su se svi mehanizmi prilagodbe iscrpili, organizam se više ne može prilagođavati i temperatura nerijetko može doći i iznad 40 stupnjeva, rekla je doktorica Martinić. 

Savjeta nikada dosta...

- Ne izlaziti van između 10 i 17 sati, uzimati adekvatnu prehranu - voće i povrće, piti dovoljno tekućine i izotoničnih napitaka. Ako nemamo mogućnost uzimanja izotoničnih napitaka nije loše pojesti bananu, rajčicu ili orašaste plodove jer oni nadoknađuju elektrolite koji se gube znojenjem. Također, odjeća mora biti lagana prozračna, treba zaštiti glavu i oči, naglasila je doktorica Martinić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!