15:09 / 14.05.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Zdravku Mamiću odbijena žalba

Zdravko Mamić

Zdravko Mamić

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Osječki Županijski sud u petak je, kao neosnovanu, odbio žalbu pravomoćno osuđenog bivšeg čelnika "Dinama" Zdravka Mamića podnesenu na rješenje o upućivanju na izdržavanje zatvorske kazne, izvijestio je Sud.

Sudsko vijeće utvrdilo je da je sudac izvršenja pravilno donio i obrazložio svoje rješenje i da je ono doneseno u skladu sa zakonskim odredbama i u roku od osam dana od primitka prijepisa presude.

Time je rješenje suca izvršenja o upućivanju Zdravka Mamića u Centar za dijagnostiku zatvora u Zagrebu postalo pravomoćno, a osuđenik Zdravko Mamić  obvezan je da se do kraja dana 14. svibnja 2021. javi u navedeni Centar radi izdržavanja kazne zatvora po pravomoćnoj presudi osječkog Županijskog suda, priopćio je Sud.

U vezi s molbom Zdravka Mamića za izvršenje kazne u Bosni i Hercegovini, vijeće je zauzelo stajalište da ona nema suspenzivan karakter te da ne sprječava suca izvršenja da postupa u skladu sa odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora.

Nakon otpravka odluke vijeća, sudac izvršenja molbu Zdravka Mamića za ustupanje izvršenja kazne zatvora u BiH dostavit će Ministarstvu pravosuđa i uprave kao nadležnom tijelu za odlučivanje, navode u osječkom Županijskom sudu.

Vrhovni sud u ožujku 2021. potvrdio je nepravomoćnu presudu osječkog suda iz lipnja 2018., kojom je Zdravko Mamić nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja nepravomoćne presude pobjegao je u Bosnu i Hercegovinu, čije ima državljanstvo.

Njegovu bratu Zoranu Mamiću Vrhovni sud smanjio je kaznu zatvora s četiri godine i 11 mjeseci na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru s četiri godine i dva mjeseca na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru "Dinama" Damiru Vrbanoviću tada je potvrđena prvostupanjska presuda, kojom je osuđen na tri godine zatvora.

S obzirom na to da se nije javio na izdržavanje zatvorske kazne policija je, na temelju naloga zagrebačkog Županijskog suda, u srijedu raspisala tjeralicu protiv Zorana Mamića koji je, kao i brat Zdravko, u bijegu u BiH i traži da kaznu odsluži u toj državi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!