Zdravstvena inspekcija utvrdila propuste u varaždinskom Zavodu za hitnu medicinu

28.02.2023.

17:30

Autor: Hina/I.B.

Hitna pomoć

Hitna pomoć

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Inspekcija je utvrdila propuste u varaždinskom Zavodu za hitnu medicinu u pružanju skrbi pacijentici koja je umrla početkom godine nakon što je šest sati čekala hitnu pomoć, te će, u okviru svojih nadležnosti, poduzeti mjere, priopćilo je u utorak Ministarstvo zdravstva.

Riječ je o pacijentici iz Varaždina Ruži Krklec, čiji je suprug Drago Makaj za Provjereno Nove TV ispričao da je njegova supruga, unatoč tome što je, kako tvrdi, dežurnoj dispečerki pokušao ukazati na teške simptome i objasniti da je nedavno operirala kralježnicu, šest sati u bolovima čekala hitnu pomoć, a idući je dan umrla u bolnici. Suprug umrle pacijentice 3. je siječnja dva puta zvao hitnu pomoć, u 3.01 i u 4.17.

Ministarstvu zdravstva poslalo je zdravstveno-inspekcijski nadzor u zdravstvene ustanove koje su sudjelovale u pružanju skrbi pacijentici - u Zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, Opću bolnicu u Varaždinu i ordinacije obiteljske medicine Tamare Bosak i Ane Nanovski.

Inspekcija je utvrdila propuste u varaždinskom Zavodu za hitnu medicinu te će u okviru svojih nadležnosti poduzeti daljnje mjere, poručuju iz Ministarstva.

Inspekcija uputila slučaj ODO i Komori medicinskih sestara

Zaključak Stručnog povjerenstva zdravstvene inspekcije utemeljen je na činjenici da je dispečerica, prvostupnica sestrinstva u varaždinskoj medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici, drugom pozivu dodijelila kriterij nižeg stupnja hitnosti, odnosno zeleni kriterij koji označava stanja i situacije koje ne zahtijevaju hitnu medicinsku skrb, navodi Ministarstvo zdravstva u priopćenju.

Slijedom toga, utvrđen je propust jer se zaprimljenom pozivu trebao dodijeliti žuti kriterij II. stupnja hitnosti koji predstavlja stanja koja su potencijalno opasna za život i koja zahtijevaju pregled liječnika te se naposljetku trebao uputiti tim hitne medicinske službe na intervenciju, tim više što su u tom trenutku bili dostupni svi postojeći resursi, odnosno dva tima T1.

- S obzirom da je utvrđeno kršenje odredbe Pravilnika o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije, zdravstvena inspekcija je uputila slučaj na daljnje postupanje Hrvatskoj komori medicinskih sestara, Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu te rješenje medicinskoj sestri u prijavno-dojavnoj jedinici, navodi se u priopćenju.

Ministarstvo zdravstva ističe da se pozivi u medicinskoj prijavno-dojavnoj jedinici moraju primati i obrađivati na jedinstven, standardizirani način prema hrvatskom indeksu prijema hitnog poziva koji je obavezan za sve županijske zavode hitne medicine sukladno Pravilniku o uvjetima, organizaciji i načinu obavljanja hitne medicine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!