Zelena akcija: Hrvatska u klubu najlošijih u borbi protiv onečišćenja plastikom

25.10.2022.

11:36

Autor: M.M./Hina/HRT

Zelena akcija: Hrvatska u klubu najgorih u borbi protiv zagađenja plastikom

Zelena akcija: Hrvatska u klubu najgorih u borbi protiv zagađenja plastikom

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zelena akcija pozvala je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja da poveća ambiciju u borbi protiv onečišćenja plastikom, upozorivši da je Hrvatska u toj borbi u klubu najlošijih.

To je pokazao novi europski izvještaj o napretku država članica EU-a u prihvaćanju nacionalnih mjera u skladu s obvezama Direktive o plastici za jednokratnu uporabu, priopćila je Zelena akcija.

Pozvali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja "da poveća ambiciju u borbi protiv zagađenja plastikom kako bismo se maknuli iz kluba najgorih te izbjegli plaćanje kazne za moguću povredu prava EU-a".

Zelena akcija ističe da se u Hrvatskoj zabranjeni artikli još nalaze na tržištu kao posljedica dopuštenih rasprodaja zaliha.

Napominju da je Europska komisija već opomenula Hrvatsku početkom godine te postoji vjerojatnost da će se ići u postupak zbog moguće povrede prava EU-a. Upozoravaju i da Hrvatska još nije postavila vlastite ciljeve smanjenja potrošnje.

Zelena akcija je kao članica pokreta "Break Free From Plastic" sudjelovala u izradi izvješća koje pokazuje da je većina zemalja postigla znatan napredak, ali se još očekuju koraci u smislu političkih ambicija i provedbe zakonodavstva.

Najbolje su prema izvješću u 2021. bile Grčka, Francuska i Švedska, a pridružili su im se Luksemburg, Cipar, Slovenija, Latvija, Danska i Portugal. Zaostaju Finska i Poljska, a pet država članica, uključujući Hrvatsku, ne pokazuje dovoljno ambicije.

Izvješće je pokazalo da većina država nije donijela nacionalnu strategiju podizanja svijesti, nego ju je prepustila proizvođačima plastike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!