"Želimo jedinstveni zakon, ne želimo biti socijalni slučajevi"

11.06.2022.

10:41

Autor: Ruža Ištuk/Vijesti u 10/IMS/HRT

"Vožnja za kvalitetan i neovisan život"

"Vožnja za kvalitetan i neovisan život"

Foto: HTV / HRT

Inicijativa mladih s invaliditetom organizirala je mirni prosvjed "Vožnja za kvalitetan i neovisan život". Okupljanje je počelo na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Okupljeni upućuju molbu za kvalitetan i neovisan život, žele da se njihova prava i obveze urede zakonom.

Organizatorica mirnog okupljanja Nevena Zubčić kaže da žele jedinstveni zakon koji regulira prava i obveze osoba s invaliditetom.

Govoreći o konkretnim problemima, rekla je da je izdvojeno 7-8 područja koji su apsurdni. Npr., stalno moraju dokazivati invaliditet, iako je on trajan. Što se tiče zdravstvenih usluga imaju pravo na fizikalnu i medicinsku pomoć u kući, ali između 7 i 15 sati, što onemogućava rad i obrazovanje, a izvan tog vremena moraju plaćati takve usluge.

U vezi obrazovanja, ne mogu birati škole i fakultete koje žele, nego one koji su pristupačni. Neki imaju asistente u nastavi, ali što je s učenjem izvan nastave? Studenti nemaju pravo na asistente u nastavi, nego moraju koristiti usluge osobne asistencije. Nemaju radne asistente, a procjena njihove radne učinkovitosti, odnosno mjesta, krene tek nekoliko mjeseci nakon što se zaposle. Prije zaposlenja ne mogu ići na tu procjenu, rade na neadekvatnim uvjetima. Institucije nisu pristupačne, nemaju liftove, rampe... 

- Potrebna nam je pomoć druge osobe, a asistenciju imamo 4-8 sati dnevno. Mi živimo više od toga. Asistenti ne smiju raditi noću, neradnim danima, želimo da se to promijeni. Naš život ne staje vikendima, ne završava u 22 sata, ne počinje u 6 ujutro. Mi smo prisiljeni plaćati drugima da nam pomognu u aktivnostima koje nam trebaju, rekla je. 

Na pitanje koliko je ograničeno kretanje invalidima, naglasila je da javni prijevoz nije prilagođen, dolaze posebnim kombijima, no ne žele biti socijalni slučajevi, nego da se neke stvari urede.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!