Zemljišne knjige i katastar moći će se pretraživati na jednom mjestu

28.11.2022.

13:23

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

Zemljišne knjige i katastar moći će se pretraživati na jednom mjestu, a građani će sve promjene u zemljišnim knjigama moći pratiti i u aplikaciji "Moje nekretnine", najavljeno je na konferenciji posvećenoj projektu "Upravljanje zemljišnim podacima". Također, od iduće godine upis i promjene vlasništva moći će zatražiti samo javni bilježnici, a otkriveno je koliko će to građane stajati. 

- Koštat će manje nego na sudu trenutno. Sudska pristojba je 125 kuna i 80 kuna plus PDV je naknada i nagrada javnim bilježnicima. Znači, sve zajedno je 225 kuna, što je 25 kuna manje nego do sada, rekla je Mirela Fučkar, ravnateljica Uprave za građansko, trgovačko i upravno pravo.


- Imat ćemo podatke i od zemljišnih knjiga i od katastra, tako da će građanima biti olakšano pretraživanje podataka o njihovim nekretninama, na jednom mjestu će imati podatke iz zemljišnih knjiga i katastra, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!