Žene i dalje često u podređenom položaju, najviše nejednakosti na tržištu rada

12:29 / 08.03.2022.

Autor: Martina Klaić/Dnevnik/HRT

Jaz u plaćama jedan je od problema

Jaz u plaćama jedan je od problema

Foto: Dnevnik / HRT

Međunarodni je dan žena, koji ovim putem i čestitamo svim našim čitateljicama. U Hrvatskoj će se obilježiti nizom konferencija, tribina i okruglih stolova na kojima će se upozoriti na činjenicu da su žene i dalje nažalost često u podređenom položaju.

Najviše nejednakosti upravo je na tržištu rada.

- Jaz u plaćama za 20. godinu bio je 12 % i 22 % vezano na jaz u mirovinama na štetu žena, rekla je Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić predložit će izmjene Zakona o radu s ciljem lakšeg pristupa tržištu rada za žene.

- Da one ne budu diskriminirane zbog toga što imaju i djecu za koju se moraju brinuti, a usto paralelno i rade, i da imaju pravo na razdvajanje poslovnog i privatnog života, rekla je Selak Raspudić.

Iz saborske oporbe upozoreno je da žene žrtve nasilja, koje je u porastu, često nemaju sigurno sklonište.

- Ono što tražimo i od države i od svih lokalnih vlasti u Hrvatskoj je da se osigura pristup javnom stanovanju za žene žrtve nasilja, rekla je saborska zastupnica Sandra Benčić (Možemo!).

Na panelu "Menstruacija nije luksuz" govorilo se o problemu menstrualnog siromaštva. Higijenske potrepštine za mnoge su žene luksuz. Zato su one već godinu dana u Strojarskoj i prometnoj školi u Varaždinu besplatne.

- Budući da smo škola koja proizvodi, sami smo proizveli kutije koje su po svim sanitarnim prostorijama. Besplatne higijenske potrepštine imaju i moje učenice i moje djelatnice, rekla je Snježana Klarić, ravnateljica Strojarske i prometne škole Varaždin.

Sutra je na sjednici Vlade Zakon o PDV-u kojim će se, među ostalim, smanjiti stopa PDV-a na higijenske potrepštine.

- Da damo jednu pozitivnu kampanju da trgovci i proizvođači za taj iznos smanje cijene, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

- Taj zakon će se raspraviti u hitnoj proceduri u Hrvatskom saboru i stupa na snagu 1. travnja, dodao je.

Predsjednik Zoran Milanović obišao je Tehnički muzej.

- Prvo i danas najvažnije, čestitam Međunarodni dan žena, odnosno Dan žena, 8. mart, kaki se nekad govorilo, a i danas govorim tako, rekao je Milanović.

Na njihov dan trebalo bi i raditi na tome da žene budu ravnopravne u svim sferama društva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!