Ženska sekcija SSSH: Donesite Zakon o radu po mjeri žene

12:18 / 08.03.2022.

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: wavebreakmedia / Shutterstock

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena, Ženska sekcija SSSH održala je u utorak akciju "Za Zakon o radu po mjeri žene" u sklopu koje su svoje zahtjeve za unaprjeđenje položaja žena predali Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

U sklopu akcije, predsjednica Ženske sekcije SSSH Emina Ibrahimi predala je pet konkretnih zahtjeva resornom ministarstvu, a koje traže da se ugrade u novi Zakon o radu.

- Nakon više od stoljeća ženske borbe i marširanja za svoja prava, žene nisu daleko odmakle po pitanju radnih prava. Zakon o radu ne štiti dovoljno žene, koje i po dvadeset godina rade na određeno vrijeme. Sve je više zlostavljanja, diskriminiranja, ubojstava na radnome mjestu, poručila je Ibrahimi.

Kako se navodi u priopćenju, novi Zakon mora snažno ograničiti mogućnost davanja ugovora na određeno vrijeme koji uvelike utječu na nemogućnost zadržavanja posla majki nakon odlaska na rodiljni dopust, te na osjećaj sigurnosti i stjecanje ekonomske neovisnosti. Privremeni prekidi u radnom stažu značajno doprinose jazu u primanjima između muškaraca i žena. Žene danas u prosjeku imaju 13 posto niže plaće, te čak 21 posto niže mirovine.

Zbog opasnosti od gubitka radnoga mjesta nakon korištenja rodiljnog, odnosno roditeljskog dopusta, žene se sve rjeđe odlučuju na roditeljstvo, stoga Ženska sekcija SSSH zahtijeva da se zabrana otkazivanja ugovora o radu nakon prestanka korištenja nekog od tih prava produlji s 15 dana na godinu dana.

Zlostavljanje i uznemiravanje na radnome mjestu nije adekvatno uređeno postojećim Zakonom o radu. Novo zakonsko rješenje mora jasno imenovati i zabraniti neprihvatljivo ponašanje na radu u skladu s definicijama iz Konvencije MOR-a br. 190.

Zakon o radu po mjeri žene mora podrazumijevati i kvalitetnu ravnotežu privatnog i poslovnog života. Fleksibilni uvjeti rada (rad od kuće) ne smiju se koristiti za smanjivanje postojećih prava.

Položaj, prava i uvjeti rada žena u praksi nisu istovjetni onima muškaraca, stoga je potrebno drastično promijeniti pristup. Novi Zakon o radu mora snažno i kontinuirano poticati sektorsko kolektivno pregovaranje, kao način za ostvarivanje prava od specifičnog interesa za žene i osiguranje velike pokrivenosti tim pravima, poručuju u priopćenju.

NHS: Poštovanje i potpora hrabrim i snažnim ukrajinskim ženama 

Nezavisni hrvatski sindikati uputili su u utorak, u povodu Međunarodnog dana žena, potporu hrabrim i snažnim ženama Ukrajine koje proživljavaju brutalnu agresiju na svoju domovinu, svoje domove i obitelji.

"Strahote koje proživljavate, uzbune, razaranja, smrt, ranjavanje, napuštanje vlastitih domova i domovine, bijeg od ratnih strahota i strepnja za vlastite živote, živote svoje djece i svih svojih koji ostaju braniti svoje domove i svoju zemlju, za živote Vaših starih i nemoćnih, koji nemaju snage niti želje otići preko praga svoga doma u nepoznato, nešto je što smo i sami prolazili ovdje u Hrvatskoj tijekom brutalne agresije početkom devedesetih godina prošloga stoljeća", navode u priopćenju.

Izdržite, niste same, iako se sigurno u ovim teškim trenutcima često tako osjećate. Cijeli napredni svijet stao je na Vašu stranu. Stranu Ukrajine, poručuju iz NHS-a. Izraz potpore i razumijevanja upućuju svim ženama koje su ostale u Ukrajini, te onima koje su zajedno s djecom morali napustiti svoju domovinu.

"Sa željom da sve ove strahote u Vašoj zemlji što prije prestanu i da pobijedite. Da što prije započne i obnova svega razrušenog u agresiji. Da svi Vaši ostanu živi i budu dobro. Da tuga za svima koji su poginuli u obrani Vaše domovine, za svima stradalima u ovoj agresiji bude izdržljiva i da ih se s ponosom prisjećate", navodi NHS u priopćenju koje potpisuje predsjednik Krešimir Sever.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!