Ženska mreža i saborske zastupnice traže Nacionalnu politiku za ravnopravnost spolova

25.11.2021.

15:50

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Ženska mreža Hrvatske i saborske zastupnice različitih političkih stranaka zatražile su što skorije donošenje glavnog strateškog dokumenta za zaštitu prava žena kojim će im se omogućiti puna ravnopravnost - Nacionalne politike za ravnopravnost spolova.

- Hrvatska polako ulazi u sedmu godinu bez glavnog strateškog dokumenta za zaštitu ženskih ljudskih prava. To je zabrinjavajuća činjenica na koju smo mi, žene iz civilnog društva i žene iz politike, odlučile upozoriti baš na ovaj dan, rekla je Sanja Juras iz Ženske mreže na konferenciji za medije održanoj na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.


Strateški dokument više ne bi donosio Sabor nego Vlada


Ne samo da Vlada glavni strateški dokument još nije uputila u saborsku proceduru već će predložiti da se ide na nižu razinu, tj. da strateški dokument više ne bi donosio Sabor, nego Vlada, i to kao nacionalni plan, a ne kao glavnu strategiju i nacionalnu politiku kao do sada, upozorila je Juras.


Na zabrinjavajuću praksu upozorile su i saborske zastupnice koje su apelirale na Vladu da napokon u proceduru uputi sveobuhvatnu strategiju i politiku za ravnopravnost spolova, s mjerama koje će promijeniti položaj žena hrvatskom društvu. 


- Različite smo po mnogočemu, ali se slažemo da se zakoni u Hrvatskoj moraju poštivati i da je nedopustivo da Vlada sedam godina ne donosi strateški dokument za ravnopravnost spolova, istaknula je potpredsjednica Hrvatskog sabora Sabina Glasovac (SDP). 


Poručila je kako ne žele razvlašćivanje Sabora, već da Vlada konačno ispuni svoju dužnost prema ženama u Hrvatskoj, koje su većinski dio stanovništva.


Glasovac je upozorila da su žene i dalje većina među nezaposlenima i među stanovništvom u riziku od siromaštva, imaju manje plaće i mirovine od muškaraca te su i dalje mahom žrtve obiteljskog nasilja.


- Na to treba odgovoriti upravo ova strategija, a Vlada umjesto da se bavi time gleda kako će razvlastiti Sabor, da se u tome u Saboru što manje priča i da se to donosi daleko od saborskih zastupnika i zastupnica. To nećemo dozvoliti, poručila je Glasovac.


U proračunu smanjena stavka za strategiju ravnopravnosti spolova


Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta) podsjetila je da kada se donosio Nacionalni plan oporavka i otpornosti, ključni strateški dokument koji je preduvjet za povlačenje EU sredstava, u prvom nacrtu nije bilo riječi o ravnopravnosti spolova, a kada su na to upozoreni "brže-bolje su prosuli ravnopravnost spolova deklarativno po cijelom dokumentu". 


Nakon toga je u rebalansu proračuna smanjena stavka koja je bila namijenjena za strategiju ravnopravnosti spolova, a amandman Selak Raspudić da se ti novci vrate je odbijen.


- To sve govori o stvarnom planu Hrvatske kada je u pitanju ravnopravnost spolova, a ne ono deklarativno, nasmiješeno licu koje se šalje u EU, kazala je. 


Predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova zagrebačke Gradske skupštine Rada Borić (Nova Ljevica) upozorila je da se različiti planovi i strategije na lokalnoj razini nemaju na što pozvati bez ključnog nacionalnog dokumenta.


Zastupnica Sandra Benčić (Možemo!) istaknula je kako je jedna od ključnih stvari za efikasnu borbu protiv nasilja nad žena participacija žena u tijelima odlučivanja.


Pritom je upozorila na apsurdno korištenje Zakona o ravnopravnosti spolova, koji propisuje kvote s ciljem da žene više participiraju u politici, vezano za prijavu protiv Možemo! zbog prevelike zastupljenost žena na kandidacijskoj listi za osječko Gradsko vijeće.


Za plaćanje kazne odmah kazna se umanjuje


Zastupnica Marijana Puljak (Centar), napomenuvši da je sutra Black Friday, dan kada trgovci značajno snižavaju cijene svojih proizvoda, rekla je da u Hrvatskoj postoji sličan dan koji traje cijele godine: Black Friday za nasilje nad ženama jer ako nasilnik odmah plati kaznu za nasilje nad svojom partnericom, kazna će mu biti umanjena. 


- Taj skandalozan detalj govori o tome kako se tretira nasilje nad ženama i da se taj odnos treba drastično promijeniti. Obiteljsko nasilje nije kao švercanje u tramvaju, poručila je.


Zastupnica Katarina Peović (RF) napomenula je kako su zastupnice jučer u Saboru mogle čuti da su "degutantne, da se trebaju uozbiljiti, da su možda lijepe, ali ne previše pametne, da blebeću" rekavši da može zamisliti kako se onda "časte" radnice u industriji, koje rade na minimalcu u teškim radnim uvjetima.


Na konferenciji je istaknuto da je 25. studenoga počela kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" u sklopu koje žene u cijelom svijetu, kao i organizacije u Hrvatskoj, upozoravaju na kršenja ženskih ljudskih prava i organiziraju različite aktivnosti, okrugle stolove i kampanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!