Dačić: Vučić je tražio da "malo odledimo" odnose s Hrvatskom

31.12.2022.

23:17

Autor: HINA/HRT/A.S.

Vučić je tražio da "malo odledimo" odnose s Hrvatskom

Vučić je tražio da "malo odledimo" odnose s Hrvatskom

Foto: Amir Hamzagic / Pixsell

Srbija u 2023. godini, na prijedlog predsjednika Aleksandra Vučića, namjerava "odlediti" odnose s Hrvatskom, najavio je posljednjeg dana odlazeće godine srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.


U tim namjerama bi, kako se očekuje, ponajprije trebali pomoći čelnik DSHV-a i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov, te predsjednik Srpskog narodnog vijeća i zastupnik SDSS-a u Saboru Milorad Pupovac.

- Predsjednik (Srbije Aleksandar) Vučić tražio je da napravimo konekcije sa Žigmanovom i Pupovcem, da malo odledimo odnose s Hrvatskom, rekao je u subotu Dačić gostujući u programu provladine komercijalne TV Pink.

On je najavio da će, na poziv Srpskog narodnog vijeća, sa Žigmanovom ići na domjenak u povodu pravoslavnog Božića u Zagreb, gdje se očekuju i najviši hrvatski dužnosnici.

Dačić je rekao kako će Srbija s Hrvatskom tražiti bolje odnose u budućnosti bez ikakvog uvjerenja da ćemo sad jedni drugima promijeniti svijest i mišljenje.

Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov je, u povodu Dačićeve izjave, za Hinu rekao kako je i više nego očito da postoji potreba da se obnovi službena komunikacija između institucija dviju susjednih država, a ne da se ona svodi na suradnju institucija dvije manjinske zajednice.

- Istina je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na jednoj sjednici Vlade dao meni u zadaću da stupim u komunikaciju s predsjednikom SDSS-a Miloradom Pupovcem kako bi se vidjelo može li se glede toga nešto učiniti, rekao je Žigmanov.

Poziv ministru vanjskih poslova Srbije na tradicionalni božićni domjenak Srpskog narodnog vijeća u Zagreb i njegov pozitivni odgovor posljedica je čini se, našeg uspješno obavljenog posla, ocijenio je Žigmanov.

- Tim prije, jer će na domjenku biti državni vrh Republike Hrvatske te će to biti prilika da se, makar i na marginama toga skupa, održe nakon dvije godine, prvi ozbiljniji razgovori na ministarskoj razini između dvije države, rekao je Žigmanov za Hinu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!