Jeste li stavili zimske gume?

15.11.2022.

Zadnja izmjena 07:50

Autor: Josip Gavranović/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Zimske gume

Zimske gume

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Od danas pa sve do 15. travnja u Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta. Odnosi se to na sve vrste motornih vozila, bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Kao i uvijek u ovo vrijeme, velika je navala na vulkanizere jer vozači žele izbjeći kazne. 

Ovih su dana u vulkanizerskim radionicama gužve. Na zamjenu guma čeka se i nekoliko sati. No za većinu to i nije neki problem.

 - Uvijek stojim kod one devize da guma čuva glavu i da to treba na vrijeme mijenjati. Mislim da bi se toga trebali svi vozači pridržavati, istaknuo je Darko Majer.

Vulkanizeri objašnjavaju kako je važno mijenjati gume zbog sigurnosti - jer ljetne i zimske nemaju isti sastav i ne reagiraju jednako na različitim temperaturama.

- Ljetna guma je do 7°C dobra i performanse drže, ali ispod 7°C obavezno treba staviti zimske gume radi samog prianjanja gume na podlogu, poručio je djelatnik vulkanizerske radionice Ivan Gluhaković

Uvjere se i sami vozači koji s neprikladnim gumama ne uspiju zaustaviti vozilo na ledenoj cesti. U policiji poručuju da su prema zakonu dopuštene dvije varijante guma. No u svakom slučaju, vozilo mora biti pripremljeno.

- Na tim vozilima trebaju biti zimski pneumatici na sva četiri kotača ili ljetni pneumatik najmanje dubine profila četiri milimetra, ali s pripremljenim lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače, dodao je Tihomir Drobec, Služba prometne policije PUZ-a.

Zimska oprema tako je od danas obvezna u cijeloj Hrvatskoj. Ako je nemate, u prekršaju ste i platit ćete tisuću kuna, za pravne osobe, pak kazne su mnogo veće. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!