"Radnici u trgovini nedjeljom većinom žele biti slobodni"

08.01.2023.

19:36

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Zlatica Štulić

Zlatica Štulić

Foto: Dnevnik / HRT

Danas je prva radna nedjelja koja se plaća 50% više od ostalih dana, prema izmijenjenom Zakonu o radu, a predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić rekla je večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku kako je to doista veliki iskorak.

- To je doista pomak jer ako ste dosad dobivali kunu, dvije ili tri, 50 posto satnice ipak znači jedan iskorak, dodala je.


Uskoro nas očekuju i izmjene i Zakona o trgovini, gdje bi se moglo raditi najviše 16 nedjelja u godini.


- Dugo se kao sindikat za to zalažemo i smatramo da je to dobro rješenje, da se radno vrijeme u trgovini regulira i da nedjelje i blagdani budu neradni. Kompromis je da 16 nedjelja ipak bude radno jer je Hrvatska turistička zemlja, rekla je Štulić.


Rekla je i da većina radnika u trgovini nedjeljom želi biti slobodna.


- Možda bi poneki mlađi radnik koji živi kod roditelja mogao raditi i kaže: "Pa meni to ne smeta, ja ću raditi". Međutim, čim čovjek ima neke obveze u životu, obiteljske i slično - svatko želi biti kod kuće sa svojim obiteljima i to je nešto što radnici iščekuju. Nama često naše kolegice radnice u trgovini kažu: "Pa ovo smo čekale cijeli radni vijek", rekla je Štulić.


Upitana o najavama novih poskupljenja 1. veljače s obzirom na niske plaće radnika u trgovini, Štulić je rekla da je situacija ozbiljna, da su radnici pod stresom i frustrirani zbog inflacije te da se boje za egzistenciju i hoće li sa svojim plaćama moći zadovoljiti osnovne životne potrebe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!