Barušić: Bio bih sretan kad bi se cijepila djeca kojoj je to preporučeno

13.12.2021.

19:25

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/P.F./HRT

Zoran Barušić

Zoran Barušić

Foto: Dnevnik / HRT

Epidemiološko stanje u zemlji pokazuje blago poboljšanje, s obzirom na to da u posljednja 24 sata imamo 453 nova slučaja zaraze, što je 300-tinjak manje nego prošli ponedjeljak. Ipak, broj pacijenata na bolničkom liječenju znatnije se ne smanjuje. Trenutačno ih je 2300, među kojima 326 na respiratoru. Nažalost, preminulo je još 47 ljudi.O cjepivu za djecu u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dr. Zoran Barušić.

Na pitanje je li doziranje jedina razlika između cjepiva za djecu i odrasle Barušić je rekao da ako gledamo dob od 5 do 11 godina onda to je jedina razlika.

- Ali gledajući na cjepiva koja su u ovom trenutku dostupna i preporučena za djecu onda se za djecu od 12 godina i naviše uz Pfizerovo preporučuje, odnosno može primijeniti i Modernino cjepivo.

Dosadašnja iskustva o nuspojavama kod djece

Govoreći o tome što su dosadašnja iskustva cijepljenja djece između 5 i 11 godina pokazala kada je riječ o nuspojavama Barušić je rekao kako dosadašnja saznanja govore u prilog blažih do umjerenih nuspojava, kako lokalnog karaktera, dakle što se tiče samo reakcije na mjestu primjene cjepiva, tako i onih blažih do umjerenih općih simptoma prvenstveno povišene tjelesne temperature, slabosti i glavobolje kod te djece. 

Upitan koliku razinu zaštite pruža ovo Pfizerovo dječje cjepivo rekao je kako pokazatelji govore kako je to 90% i više.

- No treba uzeti kontekst da sva djeca nisu istog imunološkog sustava, kao i kod odraslih, ona djeca koja imaju određeni komorbiditet ili neku imunodeficijenciju svakako se kod njih očekuje i neki slabiji imunološki odgovor. Također odgovor za cijepljenje može biti uvjetovan i pojavom novih varijanti, rekao je Barušić.

Na pitanje na koje simptome nakon cijepljenja djece trebaju roditelji posebno pripaziti rekao je kako roditelji znaju kako su im djeca prolazila nakon svih dotadašnjih cijepljenja.

- Mnoga djeca nemaju uopće nikakve nuspojave, a velika većina najčešće ima, ako ih ima, blage simptomi - crvenilo na mjestu uboda ili oteklina. Neka djeca imaju povišenu temperaturu koja često ide do vrlo visokih vrijednosti, ali pod pretpostavkom da nikakav dodatni faktor ne postoji onda se takvi simptomi smiruju kroz dan-dva, rekao je Barušić.

O booster dozi kod djece

Oko toga da je za djecu od 5 do 11 godina cijepljenje u dvije doze, a ne i s booster dozom, rekao kako se još uvijek ne zna toliko puno kod djece.

- No ono što se može reći u kontekstu booster doze kod djece i zasad postoji i u Hrvatskoj jedan značajan broj djece koji je docijepljen boosterom. Radi se o djeci koja su imunokompromitirana po bilo kojoj osnovi, prvenstveno to su djeca koja imaju neku imunodeficijenciju ili neko kronično stanje sa strane bilo kojeg organskog sustava. To su djeca koja su primila booster odnosno treću dozu četiri tjedna nakon druge doze cjepiva, objasnio je Barušić. 

O odzivu na cijepljenje djece i tko bi se trebao prvenstveno cijepiti

Istaknuo je kako očekuje da će odziv roditelja za cijepljenje najmlađih biti dobar.

- Međutim i da bude suprotan ne mogu ništa posebno po tom pitanju komentirati. Ono što je dobro je da je cijepljenje dobrovoljno i osobno bih bio sretan ako bi bile cijepljenjem obuhvaćene one kategorije koje su sada i po preporukama za cijepljenje. To su prvenstveno djeca koja imaju neki komorbiditet ili neko teško stanje, s transplantiranim organima ili bilo kakvim oblikom imunodeficijencija, potom djeca koja žive u kućanstvima s drugim osobama koje zbog nekih razloga nisu mogle biti cijepljene, imali su neku kontraindikaciju, ili su jednostavno po dobi takvi, dakle, osobe starije životne dobi, da unatoč cijepljenju ne bi mogli adekvatno odgovoriti na cijepljenje, i, naravno, djeca koja su u kolektivnim smještajima, ustanovama, bilo za nezbrinutu djecu ili bilo što drugo, rekao je.

Kako su djeca prošla u dosadašnjem tijeku pandemije

Govoreći kako su djeca prošla u dosadašnjem tijeku pandemije Barušić je rekao kako gledajući od početka pandemije do danas ono što obilježava povećan broj bolesne djece to je ovaj 4. val odnosno delta varijanta.

- Na svakodnevnoj razini bilježimo povećani broj oboljele djece. Najveći dio te djece se i dalje generira i prolazi kroz ambulante za hitni prijem. Daleko manji dio zahtijeva neku opservaciju u hospitalnim uvjetima i na sreću djeca i dan danas još uvijek imaju blaže kliničke slike u usporedbi s odraslima, rekao je završno Barušić.

Procijepljenost

Prema najnovijoj interaktivnoj karti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u procijepljenosti ukupnog stanovništva drugom dozom prednjače Primorsko-goranska s 49,84%, Varaždinska 49,37%, Istarska 45,25% i Osječko-baranjska županija 45,22%. Najmanja je procijepljenost u Splitsko-dalmatinskoj 34,16%, a potom u Ličko-senjskoj 36,39%, Zadarskoj 37,58% i Šibensko-kninskoj županiji 37,85%.

Kad je riječ o općinama i gradovima, najviše cijepljenih imaju Sali (66,65%), Skrad (61,75%) i Saborsko (61,52%). Na dnu su ljestvice s manje od 20% su Vrhovine 18,94%, Zrinski Topolovac 19,08% i Otok 19,81%.

Na ljestvici procijepljenosti ukupnog stanovništva u četiri najveća grada prva je Rijeka s 50,31%, slijedi Osijek s 49,83%, Zagreb je na 45,89%, a Split tek na 36,64%.

Stiglo cjepivo za djecu

U Hrvatsku je stiglo i prvih 50.000 doza Pfizerova cjepiva protiv COVID-a za djecu od 5 do 11 godina.

Posebne mjere sigurnosti, nova ambalaža i tri puta slabija doza nego za odrasle - cijepljenje djece od 5 do 11 godina počinje sredinom tjedna u Zagrebu. Uskoro slijedi i u ostalim županijama.

- Roditelji se raspituju za cijepljenje, pogotovo roditelji koji su već cijepili i ovu djecu od 12 godina na dalje i koji su se sami cijepili imaju veliki interes. Posebno interes vidimo među roditeljima čija su djeca kronično bolesna, rekla je Ivana Pavić Šimetin, dr. med., zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Djeca će cjepivo primati u dvije doze. Treća će se primjenjivati samo kod imunokompromitirane djece. Ne isključuju se ni COVID potvrde.

- To još trebamo s AKD-om razmotriti, ali bilo bi dobro kad bi se moglo ići na COVID potvrde, rekla je Pavić Šimetin.

Stručnjaci ističu kako je  za postizanje kolektivnog imuniteta važno cijepiti i djecu.

- Ako idemo cijepiti isključivo odrasle i cijepimo sve odrasle onda ćemo i dalje jedva doći do tih 90% što mislim da je iluzorno. Dakle, treba onda razmišljati o tome da ćemo ili pustiti da se djeca prokuže i riskirati da se inficiraju ili ćemo cijepiti djecu, istaknuo je prof. dr. Luka Čičin Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunschweigu.

Brojke su u Hrvatskoj i dalje još uvijek vrlo visoke iako sada dolazi do blagog pada, šanse da se netko zarazi su još uvijek vrlo velike.

Čakovečka bolnica gotovo popunjena

Iako se broj novozaraženih smanjuje, u čakovečkoj bolnici popunjeni su gotovo svi kapaciteti.

- Bolnica je u punom pogonu. Osim COVID pozitivnih koje imamo i u jedinici intenzivnog liječenja, gotovo svi aparati su iskorišteni, ali situacija je pod kontrolom, rekao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med.

Stabilna je situacija, kažu, i u riječkom KBC-u, jer od 133 hospitalizirana pacijenta na mehaničkoj ventilaciji ih je 10.

- To je odraz naših iskustava u korištenju neinvazivne ventilacije i naše borbe s ovom bolešću već gotovo 2 godine, tako da bilježimo zapravo jako dobre rezultate koji su komparabilni s najboljim klinikama u Europi, voditelj COVID odjela u KBC-u Rijeka Aron Grubešić, dr. med.

Dvije sumnje na omikron

Iz Južnoafričke Republike u Hrvatsku su doputovale dvije osobe kod kojih se sumnja na zarazu omikron-varijantom. U slučaju sumnje na novi soj, u izolaciju se stavljaju bliski kontakti bili oni cijepljeni ili ne.

- Osobe moraju biti u samoizolaciji 14 dana. Ako za prvooboljele dođe negativan nalaz da nije soj omikron, onda se za kontakte primjenjuju mjere koje su uobičajene za delta soj, objasnila je Vesna Višekruna Vučina, dr. med., epidemiologinja HZJZ-a.

Rezultati sekvenciranja bit će poznati potkraj tjedna. Budu li pozitivni, broj zaraženih omikron-varijantom porast će na pet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!