U Premanturi bespravna gradnja ne posustaje

04.11.2021.

07:00

Autor: Senka Mošnja/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

U Premanturi bespravna gradnja ne posustaje

U Premanturi bespravna gradnja ne posustaje

Foto: Dnevnik / HRT

Sve što je bespravno izgrađeno nakon 2011., kada su načinjene ortofoto snimke, ne bi se smjelo legalizirati. No bespravni graditelji na jugu Istre o tome ne razmišljaju previše. Uzurpirali su šume, grade nastambe do samoga mora, obično vikendima kada su kontrole slabije. 

Galerija
U Premanturi bespravna gradnja ne posustaje, Foto: Dnevnik/HRT
U Premanturi bespravna gradnja ne posustaje, Foto: Dnevnik/HRT

U Premanturi na jugu Istre, mjestu koje nema ni 800 stanovnika, bespravna gradnja ne posustaje. Gradi se u šumi, uz more, posvuda. 

- Gradi se u petak, subotu i nedjelju, kad nema nikoga. Je l' to grade oni legalno? Ne, grade ilegalno, govori Miranda Pintur, mještanka Premanture.

- Znači, cijela općina Medulin - Premantura, Pomer, Banjole, svugdje se bespravno gradi, rekla je Anka Vajzer Stefanović, mještanka Medulina.

U šumi posebne namjene zatečeno je više kućica. Vlasnici, uglavnom iz Slovenije kažu da samo uređuju okoliš. Mještani koji godinama upozoravaju na bespravnu gradnju ondje nisu poželjni. Graditelji pak tvrde da imaju sve dozvole.

- U to ne mogu ulaziti. Papire nisam vidio, ali čisto sumnjam da je to sve kako treba, zato što je to šumsko područje, naglašava Ivan Kirac, načelnik Općine Medulin.

Šablona gradnje je poznata. Postave kamp-kućicu, zatim nikne manji objekt, a onda i malo veći. Općina sve prijavljuje građevinskoj inspekciji. Odgovore traže i mještani pa tako znaju da je od 300 bespravnih objekata, dio njih i u zaštićenom krajobrazu rta Kamenjak.

- Državni inspektorat je nedavno napravio kontrolu i zaključio da na Kamenjaku ima 50-70 bespravnih objekata, govori Saša Radović, mještanin Premanture.

- Prije puno godina trebalo je poduzeti nekakve druge radnje da do toga ne dođe, ukazuje Aljoša Ukotić, ravnatelj JU Kamenjak.

Samo je na Kamenjaku dosad legalizirano 30-ak objekata. Uklonjeno ih je pet izgrađenih nakon 2011. Postoje rješenja o uklanjanju još njih 18, no u Državnom inspektoratu ne mogu jamčiti da će se to i provesti jer su u tijeku upravni postupci ozakonjenja tih objekata. Želimo li uistinu zaštititi prostor, očito bi sve instancije, od lokalnih do državnih, trebale reagirati usklađeno i promptno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!