Županijski sud odbacio tužbu DORH-a, djelatnici suda smiju u štrajk

02.06.2023.

Zadnja izmjena 15:30

Autor: T.V./HRT/Hina

Štrajk

Štrajk

Foto: Sindikat / SDLSN

Županijski sud u Zagrebu je donio privremeno rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade o izricanju privremene mjera zabrane organiziranja štrajka službenika sudova, a presuda o zakonitosti očekuje se u ponedjeljak, kada i djelatnici suda u 7 sati ujutro kreću u štrajk.
- Mi smo pristupili prvom ročištu, iznijeli smo svoj odgovor na tužbu i doneseno je rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade da se izreče privremena mjera organiziranja štrajka, izjavila je za Hinu predsjednica Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN) Iva Šušković.

Presuda o samoj zakonitosti štrajka će se donijeti u ponedjeljak u 10 sati.

Iz sindikata su najavili da u ponedjeljak, 5. lipnja, u 7 sati ujutro kreću sa štrajkom, a da će nakon izricanja presude vidjeti kako će dalje postupiti. 

- Sve proizlazi upravo iz dosadašnjeg prakse, za koju imamo primjer i liječničkog sindikata koji je stupio u isti takav štrajk zbog gospodarskih i socijalnih interesa, a isto tako i sindikate u školstvu koji su gotovo dva mjeseca štrajkali zbog povećanja koeficijenata, a tada su imali potpisani kolektivni ugovor, rekla je Šušković.

Dodala je kako se za štrajk sindikata u školstvu nije propitivala zakonitost tog štrajka, niti se postavljalo pitanje tko će to platiti, već da je Vlada rekla da su oni prijatelji učitelja te da će sve dane provedene u štrajku i platiti.

- Naši članovi se pitaju zašto se ljude dijeli na one bitne, manje bitne i gotovo nebitne, ustvrdila je Šušković.

Iz sindikata su zaključili kako su zadovoljni današnjom odlukom suda.

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske (SDLSN RH) priopćenjem koje je potpisala Predsjednica SDLSN Iva Šušković potvrdio je da u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. u 7.00 pokreće štrajk radi zaštite i promicanja gospodarskih i socijalnih interesa svojih članova, državnih službenika i namještenika zaposlenih u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu.

Štrajk se organizira u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu u kojima SDLSN ima svoje članove, a uz članove SDLSN u štrajku će sudjelovati i ostali službenici i namještenici koji će mu se dobrovoljno pridružiti, navodi se.

SDLSN podsjeća kako traži povećanje plaće za 400 eura i reguliranje pregovaranja za službenike i namještenike u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu.

Danas su se službenici i namještenici samoinicijativno organizirali i izašli u 13 sati ispred svojih sudova dati podršku sindikatu te kako bi pokazati da nisu zadovoljni zbog Vladinog prijedloga o privremenoj mjeri zabrane štrajka i da se on proglasi nezakonitim.

Svoje nezadovoljstvo pred zagrebačkim sudovima pokazao je dio zaposlenih te tako na 15 minuta dao podršku Sindikatu.

- U tijeku je ročište kojim će se pokušati zabraniti nama štrajk. Izašli smo van. Ne slažemo se s time i htjeli smo svojom brojnošću pokazati što mislimo o tome, rekla je Marija Paun, sindikalna povjerenica.

- Osjećam se jako poniženo kao državni službenik i sudski službenik RH zato jer mi moj poslodavac pokušava zabraniti da se borim za svoju egzistenciju. Naše plaće su toliko male da smo na rubu egzistencije i pokušavamo to ukazati ministru, rekla je Danijela Trputec, sudska zapisničarka.

Iz Sindikata policije Hrvatske u priopćenju se ograđuju od današnjih prosvjeda.

- Dobili smo obavijest kako su tijekom jutra aktivisti Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika na e-mailove zaposlenika slali obavijest kojom su najavili prosvjed danas u 13,00 sati i pozvali zaposlenike na obustavu rada, iako je u tijeku postupak utvrđivanja zakonitosti štrajka najavljenog za ponedjeljak. Svi koji su se odlučili podržati ovu akciju, to su radili na vlastitu odgovornost, a kako prema našem mišljenju akcija nije najavljena u skladu sa zakonskim propisima i realno predstavlja izostanak s posla bez opravdanja, mogla bi imati moguće stegovne posljedice na sudionike, priopćili su iz Sindikata policije Hrvatske.

Malenica: DORH podnio tužbu jer nema uvjeta za štrajk djelatnika suda


Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je u petak da je Državno odvjetništvo podnijelo tužbu za zabranu štrajka djelatnicima suda jer smatra da nisu ispunjeni uvjeti za njegovo održavanje, a istaknuo je i da će sud utvrditi je li štrajk zakonit ili ne.

- Primarni razlozi su da se ne radi o subjektima koji su ovlašteni za poduzimanje štrajka i da ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio opravdan, rekao je Malenica nakon sjednice Vlade.


Malenica: Reforma će zasigurno rezultirati povećanjem plaća


Vlada i Sindikat državnih i lokalnih službenika proteklih su tjedana prošli kroz postupak mirenja, gdje su razgovarali o povećanju plaća službenika i namještenika u pravosudnim tijelima.


Izrada Zakona o plaćama je u završnoj fazi te bi sljedeći tjedan trebao izaći na javno savjetovanje, a nakon zakona o plaćama idu i dvije uredbe.


- Čitava reforma trebala bi završiti početkom sljedeće godine koja će zasigurno rezultirati povećanjem plaća i to upravo za one kategorije državnih i javnih službenika koji su najmanje plaćeni, a riječ je o službenicima i namještenicima, što uključuje i one u pravosudnim tijelima, istaknuo je Malenica.


Vlada je istaknula da je Zakon o plaćama u završnoj fazi te da je usuglašen sa sindikatima.


- Ovaj sindikat državnih i lokalnih službenika je bio član radne skupine izrade zakona o plaćama i znaju zapravo što se sve očekuje i do koje će se razine podignuti najmanje plaće, odnosno koeficijenti, kroz novi zakon i nove uredbe, komentirao je Malenica.


Vlada će u narednim danima pripremiti prijedlog koji će ići u smjeru povećanja plaća službenicima i namještenicima u državnoj upravi, a ne selektivno, samo za za službenike i namještenike u pravosudnim tijelima.

Odgođen sastanak s pravosudnim policajcima, održat će se u ponedjeljak


Ministar je na pitanje novinara hoće li tužba postaviti opasan presedan, odgovorio da štrajk, da bi se organizirao i proveo, treba biti utemeljen na zakonu, a da je na sudu da utvrdi zakonitost štrajka.


- Moram reći da smo mu 2019. godine povećali koeficijente za dio službenika na sudovima, 70 posto službenika i namještenika su dobili veće koeficijente, a ostatak njih, otprilike 20-ak posto, dobilo je početkom ove godine povećanje koeficijenata, a uz to porasla je i osnovica te se očekuje i kolektivno pregovaranje krajem godine, kazao je ministar.


Ministarstvo pravosuđa i uprave će u ponedjeljak održati i sastanak s pravosudnim policajcima, koji se trebao održati danas, ali je odgođen.


Ministar Malenica je istaknuo da je i ovdje riječ o sličnoj situaciji gdje postoje određene kategorije pravosudnih policajaca koji nisu adekvatno plaćeni, a to su mlađi pravosudni policajci sa srednjom stručnom o čemu će se razgovarati na sastanku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!