19:27 / 13.08.2018.

Autor: HRT

'Županijski ZHM od 2016. nije tražio nove timove'

ministar zdravstva Milan Kujundžić

ministar zdravstva Milan Kujundžić

Foto: - / -

O slučaju u Zaprešiću oglasio i ZHM Zagrebačke županije koji je izvijestio o još jednom smrtnom slučaju, zbog nedostatka timova Hitnih pomoći. Reagirali priopćenjem iz Ministarstva zdravstva. Prenosimo ga u cijelosti.
Ministarstvo zdravstva u Zaprešić je poslalo inspekciju kako bi istražila jučerašnju intervenciju hitne službe. Naime, jučer poslijepodne na teren je izašla hitna pomoć kako bi pomogla mladiću kojemu je pozlilo, no u ekipi nije bilo liječnika. Unatoč pomoći tehničara i medicinske sestre, mladiću, nažalost, nije bilo spasa. O slučaju u Zaprešiću oglasio i Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije koji je izvijestio o još jednom smrtnom slučaju, zbog nedostatka timova Hitnih pomoći

Reagirali priopćenjem iz Ministarstva zdravstva. Prenosimo ga u cijelosti.

"Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije je sukladno Mreži hitne medicine („Narodne novine“ broj 71/12) raspolagao sa 30 timova T1, 10 timova T2 i 2 Dežurstva. Godine 2016. zatraženi su dodatni timovi te od lipnja iste godine donošenjem nove Mreže hitne medicine („Narodne novine“ broj 49/16), Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije povećan je na  45 timova T1 i 5 timova T2. To je povećanje od ukupno 10 timova, odnosno čak je 15 timova T1 više u odnosu na prethodnu Mrežu.

Od zadnje izmjene Mreže hitne medicine 2016. godine do danas, Hrvatski zavod za hitnu medicinu nije zaprimio niti jedan novi zahtjev za izmjenom Mreže od strane ZHM Zagrebačke županije. Ovom prilikom ističemo kako su svi djelatnici stručno osposobljeni sa svim potrebnim tečajevima te posjeduju valjane licence. Također, napominjemo kako Zavod za hitnu medicinu posjeduje svu propisanu opremu (Zaprešić ima pet defibrilatora).

- Mladić preminuo na ulici, Hitna mu nije mogla pomoći
- Gradonačelnik Zaprešića: Trenutni koncept ne funkcionira
- Zagrebački župan: Niz godina upozoravao sam Ministarstvo zdrvstva
Karačić: Greška je svakako u procjeni

Još jednom navodimo kako je inspekcijski izvid u tijeku i po njegovom dovršetku ćemo se detaljnije očitovati te ustanoviti je li bilo ikakvih propusta. Ovim putem još jednom izražavamo duboku sućut obiteljima preminulih", stoji u priopćenju Ministarstva zdravstva. 
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!